GRUNNSTØTTE: 4200 personer var ombord da cruiseskipet Costa Concordia grunnstøtte ved øya Giglio i Italia på fredag. Foto: REUTERS/Remo Casilli
GRUNNSTØTTE: 4200 personer var ombord da cruiseskipet Costa Concordia grunnstøtte ved øya Giglio i Italia på fredag. Foto: REUTERS/Remo CasilliVis mer

Schettino og De Falco: Helten og svikeren i Italias skipstragedie

Italienerne trykker den ene til sitt bryst, den andre sitter i husarrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kapteiner står igjen som symboltunge bilder på Italias skam og ære, etter cruiseskipet Costa Concordias tragiske forlis på fredag.

Den ene, Francesco Schettino (52), sviktet sine passasjerer og sitt mannskap da tragedien rammet.

Den andre, kaptein i Kystvakten Gregorio De Falco (48), sto opp for moral, ære og ansvar - verdier som mange føler er truet i det sterkt katolske landet.

Ordren Italia elsker Verden over ble folk sjokkert da det ble kjent at kaptein Schettino hadde forlatt skipsvraket mens mange ennå kjempet for å redde livet.
Selv hevder Schettino at det egentlig ikke var meningen å forlate det kantrede skipet, men at han snublet og falt oppi en livbåt.

For italienerne ble det uansett en stor trøst da det denne uka kom fram at kaptein i Kystvakten Gregorio De Falco hadde kjempet som en løve for å tvinge ham tilbake om bord.

- Kom deg tilbake ombord! Det er en ordre! For deg er ingenting annet aktuelt. Du har gitt signalet «Forlat skipet». Nå er det jeg som gir ordrene. Er det klart?, roper en myndig de Falco i en replikkveksling mellom de to kapteinene.

Frelser - og Judas Kaptein de Falcos ordre var ikke til å misforstå, og har de siste dagene blitt gjenspilt på TV- radio- og internett, og gjengitt av talløse aviser over hele verden.

I Italia har enkelte til og med utropt De Falco til en slags frelser - mens de sammenlignet Schettino med Judas Iskariot.

Nå trykker italienerne helten bokstavelig talt til sitt bryst.

De har trykket opp T-skjorter med De Falcos uttalelse «Vada a bordo, cazzo!», som riktig nok neppe er den formuleringen Jesus ville valgt.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters er «cazzo» et uttrykk for det mannlige kjønnsorgan.

«Takk, kaptein!» «Vada a bordo, cazzo!» oversettes likevel omtrentlig med «Kom deg om bord, for faen».

Det er liten tvil om at uttalelsen gir et presist uttrykk for italienernes følelser etter skipsdramaet da Costa Concordia forliste med 4200 personer ombord utenfor øya Giglio.

Italienske aviser er av samme oppfatning.

HELTEN: Den italienske kystvaktkapteinen Gregorio De Falco står igjen som helten etter ulykken som har kostet minst 11 personer livet. Dette bildet er tatt under en pressekonferanse tidligere idag. Foto: EPA/FRANCO SILVI
HELTEN: Den italienske kystvaktkapteinen Gregorio De Falco står igjen som helten etter ulykken som har kostet minst 11 personer livet. Dette bildet er tatt under en pressekonferanse tidligere idag. Foto: EPA/FRANCO SILVI Vis mer

«Takk, kaptein De Falco, vårt land trenger sårt folk som deg»,  skriver Italias største avis Corriere della Sera i dag.

Sjenert Kaptein de Falco er 48 år gammel, og bortimot skallet. Nyhetsbyrået Reuters´ journalist synes han ligner mer på en hovmester på en eksklusiv restaurant enn en helt, og skriver at han vanligvis er lavmælt og nærmest sjenert.

Italienske Sofia Rosada mener likevel at det er «folk som De Falco som burde styre landet. I stedet har vi fullt opp av folk som Schettino», i en melding på twitter i følge Reuters.

Selv synes ikke De Falco at han er noen helt, noe han ga uttrykk for overfor reporterne da han idag avga forklaring for granskningskommisjonen etter ulykken.

Kanskje blir han likevel rørt av en annen twitrer Reuters gjengir, en italiensk gutt ved navn Salvatore Garzillo:
«Neste gang noen spør meg hva jeg vil bli når jeg blir stor, skal jeg si: En mann som De Falco»

«JUDAS»: Mange italienere ser kaptein Francesco Schettino som en slags Judas, etter at han forlot sitt grunnstøtte skip før alle passasjerer var evakuert. Her tas han hånd om av politifolk igår tirsdag 17. januar. Schettino Foto: REUTERS/Reuters TV
«JUDAS»: Mange italienere ser kaptein Francesco Schettino som en slags Judas, etter at han forlot sitt grunnstøtte skip før alle passasjerer var evakuert. Her tas han hånd om av politifolk igår tirsdag 17. januar. Schettino Foto: REUTERS/Reuters TV Vis mer