Schibsted-selskap i plagiatstrid

Hermet etter konkurrenten, men glemte å fjerne bevisene.

DAVID MOT GOLIAT: Alexander Haraldsen, som har laget nettstedet Strømvalget, er oppgitt over Schibsteds opptreden. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
DAVID MOT GOLIAT: Alexander Haraldsen, som har laget nettstedet Strømvalget, er oppgitt over Schibsteds opptreden. Foto: Jacques Hvistendahl /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alexander Haraldsen (28) driver selskapet Strømvalget og registrerte domenet stromvalget.no i 2010. Ett år senere kom et selskap i det nordiske Schibsted-konsernet på banen med samme tjeneste, og registrerte domenet byttestrom.no. Begge sider henter data fra konkurransetilsynet og vil oppfordre sine kunder til å velge billigste strømleverandør, med et lite vederlag på veien.

Konkurranse er den unge gründeren ikke redd for, men overraskelsen ble stor da han oppdaget at Schibsted-selskapet hadde plagiert deler av innholdet på siden hans.

Haraldsen tok kontakt med Schibsted i Norge i mars i år, konsernet beklaget og lovet at de skulle ordne opp.

- Jeg er en liten gründer som jobber på spreng for å bygge en god tjeneste, så jeg tenkte det var bedre ta kontakt med Schibsted på en hyggelig måte enn å ta opp kampen med advokat, sier Haraldsen.
Byttet byer Under spørsmål og svar-siden hadde Bytte strøm vært vel ivrig med CTRL C og CTRL V-knappene.
Se på eksempelet under fra Haraldsen:

«Jeg bor i Trondheim. Kan jeg bytte til en leverandør lokalisert i Oslo? Ja. I dag er det ca hundre strømleverandører i Norge. Ikke alle er landsdekkende, men med Strømvalget vil du finne ut hvilke leverandører som leverer strøm dit du bor».

Så åpner vi spørsmålssiden til byttestrom.no. Nå har «kunden» bosatt seg i Stavanger, men se på den slående likheten:

«Jeg bor i Stavanger. Kan jeg bytte til en leverandør lokalisert i Oslo? Ja. Du kan velge hvilken strømleverandør du vil uansett hvor du bor i landet. Ditt valg av strømleverandør påvirker ikke prisen. I dag er det ca hundre strømleverandører i Norge. Ikke alle er landsdekkende, men med Byttestrøm.no vil du finne ut hvilke leverandører som leverer strøm dit du bor».

Gikk i fella Bytte strøm var så ivrige med plagieringen at de glemte å sjekke hva de faktisk hadde kopiert, for på spørsmål og svar-siden hadde de ikke fjernet firmanavnet Strømvalget.

SAMMENLIGNING: Nederst er originalen, øverst er kopien. SKJERMDUMP: Byttestrom.no og Stromvalget.no
SAMMENLIGNING: Nederst er originalen, øverst er kopien. SKJERMDUMP: Byttestrom.no og Stromvalget.no Vis mer

På byttestrom.no stod det fredag formiddag:

«Strømvalget hjelper deg å regne ut om spotpris vil lønne seg for deg, og gi deg billigst mulig strømpris». Byttestrom.no har nå fjernet teksten.

Innrømmer plagiat Den ansvarlige bak siden er Kristian Jacobsson i Kundkraft Sverige, som er eid av Schibsted-konsernet. Han erkjenner at han lot seg «inspirere av konkurrenten».

- Vi leste ulike forum, el-leverandørers hjemmesider og konkurrenters hjemmesider som inspirasjon for hvilke spesifikke spørsmål som skulle kunne dukke opp i Norge, sier Jacobsson

Dette skjedde i mars, men for noen dager siden kom dukket den omstridte siden opp igjen, fortsatt med lånte fraser fra den unge gründeren.

- Ved en feil la en nyansatt utvikler ut den samme spørsmål og svar-siden for noen dager siden. Vi oppdaget feilen i dag og ber igjen om unnskyldning, sier Jacobsson.

- Krev kompensasjon Irina Eidsvold Tøien forsker på opphavsrett ved Universitetet i Oslo. Hun er advokat med fem års praksis fra advokatfirmaet Bull & Co. Hun oppfordrer den unge gründeren til å se på hvilke muligheter han har for å kreve kompensasjon.

- Hadde jeg vært han ville jeg undersøkt hvilke skritt jeg burde ta for å ivareta rettighetene mine, ikke nødvendigvis rettslige i første omgang, men hvilke muligheter det er for kompensasjon, sier Tøien.

På prinsipielt grunnlag advarer advokaten mot denne typen snylting.

AVSLØRT: Kopieringen fra konkurrenten gikk litt fort i svingene. Firmanavnet til stromvalget.no ble med videre. SKJERMDUMP: byttestrom.no
AVSLØRT: Kopieringen fra konkurrenten gikk litt fort i svingene. Firmanavnet til stromvalget.no ble med videre. SKJERMDUMP: byttestrom.no Vis mer

- Markedsføringsloven beskytter mot snyltehandlinger fra andre næringsdrivende, og bruk av andres frembringelser er i strid med god forretningsskikk, sier Tøien.

Den unge gründeren sier han nå vil rådføre seg med sin advokat.

- Nå har de sagt beklager mange ganger, men det er for sent, sier Alexander Haraldsen.

PLAGIATKONTROLLEN: Viser hvordan byttestrom.no har gjort små endringer i teksten til konkurrenten. FOTO: Skjermdump / Word
PLAGIATKONTROLLEN: Viser hvordan byttestrom.no har gjort små endringer i teksten til konkurrenten. FOTO: Skjermdump / Word Vis mer