Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Schindlers enke får pensjon

BUENOS AIRES (NTB-AFP): Myndighetene i Argentina arbeider med et forslag om å gi enken etter Oskar Schindler pensjon for resten av livet. Emily Schindler lever alene i utkanten av hovedstaden Buenos Aires, syk og fattig, og må beskyttes av politi mot nazister og anti-semitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun fikk ikke en krone av filmregissør Steven Spielbergs film om henne og hennes manns arbeid for å redde jøder fra nazistenes gasskamre under den annen verdenskrig, melder avisen Pagina 1/2.

Nå vil nasjonalforsamlingen i Buenos Aires gi den 90 år gamle damen en månedlig pensjon på rundt 7500 kroner måneden så lenge hun lever.

Heltinne

- Den lovgivende forsamling kan ikke holde seg likegyldig til leveforholdene til en kvinne som er en heltinne i det 20. århundre, heter det i begrunnelsen for lovforslaget.

Fredag fortalte Emily Schindler til Pagina 1/2 at hun overlever på rundt 7500 kroner måneden som hun mottar fra forskjellige stiftelser. Men hun bruker halvparten til å fø sine 20 katter og hunder.

- De er som barna mine, sier hun til avisen.

Ingen penger

Emily Schindler forteller at hun skrev en selvbiografi som ble utgitt i Tyskland og Storbritannia, men at hun aldri mottok en krone i honorar eller inntekter fra salget.

Det samme er tilfelle med inntektene fra filmen Schindlers liste som forteller historien om hvordan hun og hennes mann reddet 1200 jøder fra den sikre død under Hitlers jødeutryddelse.

- Jeg fikk ingenting fra filmen. Men jeg vet det ikke er Spielbergs feil, for han hadde ikke hånd om økonomien. Han ga meg litt fra sin egen lomme, sier hun til Pagina 1/2.

Beskyttes mot nazister

Fru Schindler bor i San Vicente, 40 kilometer sørvest for Buenos Aires. Argentinsk politi må bevokte huset hennes for å beskytte henne mot angrep fra anti-semitter og nazister, skriver avisen.

- Jeg er alene. Det er sant at jeg ikke har penger, men jeg vil ikke flytte på gamlehjem. Jeg vil dø her, med hundene og kattene mine, tilføyer hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!