Schizofren henrettet tross protester

Den amerikanske delstaten Ohio ignorerte protester og henrettet torsdag mentalt syke Jay Scott (48).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jay Scott ble dømt til døden for i 1983 å ha drept butikkinnehaver Vinnie Prince (73) i Cleveland. Tretten timer etter drapet skal Scott ha drept sikkerhetsvakten Alexander Jones på en restaurant. For dette drapet ble Jay Scott idømt nok en dødsdom, men denne ble seinere kjent ugyldig fordi ett av jurymedlemmene hadde lest om Scotts foregående dødsdom, melder nyhetsbyrået Reuters.

Advokatene til Scott anket på hans vegne dødsdommen inn for alle relevante instanser. Til ingen nytte.

Torsdag ble Scott erklært død etter at å ha fått en dødbringende injeksjon i det statlige fengselet i Lucasville.

Schizofren

Jay Scotts forsvarsadvokater har hele tida hevdet at deres klient var schizofren, og at han var for mentalt syk for å kunne stilles til ansvar for sine ugjerninger. Jay Scott skal ha i mange år gått uten behandling for sykdommen, og hans advokater mener han ikke forsto hva han ble henrettet for.

Forsvarsadvokatene har også rettet skarp kritikk mot advokaten som forsvarte Scott etter drapet på butikkinnehaveren i 1983. Det ble aldri lagt vekt på Scotts mentale tilstand, noe de hevder kunne ha spart den nå avdøde Scotts liv.

Argumentet om mental sykdom ble kontant tilbakevist ved flere rettsinstanser, som i sine dommsavsigeler forutsatte at Scott var tilregnelig og ansvarlig for sine handlinger.

Ignorerte protester

Både Amnesty International og EU henstilte til myndighetene i delstaten Ohio for å omgjøre dødsdommen. Også i Ohio protesterte flere menneskerettighetsgrupper mot dødsdommen. Men alle protester var ifølge Reuters forgjeves.

Med drapet på Jay Scott har delstaten Ohio henrettet to personer etter at de gjeninnførte dødsstraffen i 1981. Den siste henrettelsen skjedde bare tre dager etter henrettelsen av Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh.

HENRETTET: Jay Scott (48).