FORESLÅS: Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum vil ha milliardæren Øystein Stray Spetalen som varamedlem i Pressens faglige utvalg (PFU). Her er Spetalen i Oslo tingrett i 2008, i en sak mot Dagbladet.  Foto:Frank Karslen/DAGBLADET.
FORESLÅS: Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum vil ha milliardæren Øystein Stray Spetalen som varamedlem i Pressens faglige utvalg (PFU). Her er Spetalen i Oslo tingrett i 2008, i en sak mot Dagbladet. Foto:Frank Karslen/DAGBLADET.Vis mer

Schjenken og Spetalen foreslås som varamedlemmer i PFU

Presseforbundets generalsekretær vil ha profilerte pressekritikere inn i pressens selvdømmeorgan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13. juni avgjør Norsk presseforbund den nye sammensetningen av klageorganet Pressens faglige utvalg (PFU).

Milliardæren Øystein Stray Spetalen og den tidligere ambulansesjåføren Erik Schjenken kan nå bli nye varamedlemmer, etter forslag fra presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum.

Bredt omtalt - De kommer jeg til å foreslå som nye vararepresentanter til PFU, for styret i Presseforbundet. Jeg vil begrense meg til å si at jeg kan  bekrefte det, for det skal sendes ut til styret denne uka, sier Stavrum til Dagbladet.

Både Spetalen og Schjenken har fått bred omtale i norske medier, blant annet fordi de har vunnet fram i retten i konflikter med Dagbladet.

Kjersti Løken Stavrum forteller at det nye utvalget skal være virksomt fra 1. juli. Hun sier dette om hvilke hensyn hun legger til grunn når hun kommer med sine foreslag til ny sammensetning:

- Jeg mener at PFU skal ha en bred sammensetning av folk som er opptatt av etikk og forstår presseetikk og på ulike måter har erfaring med pressens virksomhet.

- En stor ære Erik Schjenken er glad for å være ønsket til PFU av generalsekretæren i Presseforbundet.

- Jeg synes det er en stor ære, sier han til Dagbladet. Han tror striden med Dagbladet har bidratt til at han nå foreslås som varamedlem.

- Jeg har jo erfaring gjennom tre rettsinstanser, med grenseoppgangen mellom pressens plikt til å informere og det å fantasere. Det går en grense der, sier Schjenken.

Dagbladet har foreløpig ikke fått kontakt med Øystein Stray Spetalen.

Konflikter Tas generalsekretærens forslag til følge, vil PFU få to varamedlemmer som har markert seg sterkt i den offentlige debatten.

- Er det noe PFU har erfaring med å håndtere, er det inhabilitet, svarer Kjersti Løken Stavrum på Dagbladets spørsmål om hvorvidt de to kan behandle saker som involverer parter de har vært i konflikt med.

FORESLÅS: Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum vil foreslå tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken som nytt varamedlem i PFU. I likhet med Øystein Stray Spetalen har han vunnet fram mot Dagbladet i retten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FORESLÅS: Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum vil foreslå tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken som nytt varamedlem i PFU. I likhet med Øystein Stray Spetalen har han vunnet fram mot Dagbladet i retten. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Øystein Spetalen i mange år vært en kjent aktør i det norske finansmiljøet. I 2007 havnet både han og daværende ambulansesjåfør Erik Schjenken i klammeri med Dagbladet.

Spetalen slo kraftig tilbake da Dagbladet skrev en artikkel med tittelen «Kjendismilliardær amok på utested».

Medieofferfond I 2008 vant Spetalen fram i Oslo tingrett. Han fikk tilkjent 250 000 kroner fra Dagbladet og 20000 kroner fra daværende sjefredaktør. I 2009 ble det inngått et forlik hvor Dagbladet beklaget oppslaget.

Erik Schjenken er mest kjent som en av de to ambulansesjåførene som sommeren 2007 ikke ville ta med seg den hardt skadde norsk-somalieren Ali Farah.

Han reagerte sterkt på Dagbladets dekning, og mente seg utsatt for urettmessige rasismepåstander. I år vant han fram i Høyesterett, og Dagbladet måtte betale ham 200000 kroner i oppreisning og en million i sakskostnader.

Striden med Dagbladet medvirket sterkt til at Spetalen opprettet Medieofferfondet, som i 2009 tildelte Erik Schjenken 100000 kroner for å ha fått mest urettmessig behandling i mediene i 2008.

PRESSE-ERFARING: - Jeg mener at PFU skal ha en bred sammensetning av folk som er opptatt av etikk og forstår presseetikk og på ulike måter har erfaring med pressens virksomhet, sier Kjersti Løken Stavrum om hva hun vektlegger i sitt forslag til ny sammensetning av PFU. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PRESSE-ERFARING: - Jeg mener at PFU skal ha en bred sammensetning av folk som er opptatt av etikk og forstår presseetikk og på ulike måter har erfaring med pressens virksomhet, sier Kjersti Løken Stavrum om hva hun vektlegger i sitt forslag til ny sammensetning av PFU. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer