Schjøtt-Pedersen forsøkt vervet

Tidligere fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) har erfaring med russiske politiske tilnærmelser fra sin tid som nyinnvalgt stortingsrepresentant på 80-tallet. - Jeg opplevde det som skjedde som underlig og ubehagelig, sier Schjøtt-Pedersen .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han senere ble fiskeriminister, opptrådte russerne alltid korrekt både i forhold til ham og til embetsmennene i departementet.

Fest-start

Schjøtt-Pedersen var nettopp blitt stortingsrepresentant da han deltok på et arrangement i den russiske ambassade. Der samtalte han med en russer som var svært interessert i synspunkter på forholdene i nordområdene. Under samtalen kom en annen russer og «overtok» samtalen. Denne andre mannen ringte kort tid senere og ba om et møte med Schjøtt-Pedersen.

- Jeg reagerte på hvordan russerne opptrådte under arrangementet i ambassaden. Da den ene senere ba om et møte, tok jeg kontakt med vår utenrikspolitiske rådgiver for å få vite hvordan jeg skulle forholde meg. Det skjedde aldri noe mer, sier Schjøtt-Pedersen.

Han fikk råd om at dersom det kom flere invitasjoner kunne han gjerne takke ja til dem under forutsetning av at møtet skulle skje på Stortinget og med flere personer til stede. Det ble aldri aktuelt.

Profesjonelt

- Fiskeridepartementet er vel det departement som har mest kontakt med Russland, både på politisk nivå og på embetsmannsnivå. Som fiskeriminister opplevde jeg aldri ukorrekte tilnærmelser fra russerne. De opptrådte meget profesjonelt. Jeg hørte heller aldri om at noe ureglementert skjedde i forhold til noen embetsmenn, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

KONTAKT: Karl Eirik Schjøtt Pedersen ble utsatt for russisk press.