Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Schjøtt-Pedersen om verdiløs olje og gass: - Meningsløse påstander

- Europa helt avhengige norsk gass for å klare kuttene.

 TROR PÅ EN GASSFRAMTID:  Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, har liten tro på at Norges olje og gass kommer til å miste sin verdi, klimaavtale til tross.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TROR PÅ EN GASSFRAMTID: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, har liten tro på at Norges olje og gass kommer til å miste sin verdi, klimaavtale til tross. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forbindelse med kveldens klimaavtale i Paris, har det kommet en rekke utspill om framtida til norsk olje- og gassindustri.

- Dersom det endelige utkastet til ny klimaavtale blir stående, betyr det slutten for norsk olje og gass etter 2035, mener Bellona-leder Frederic Hauge ifølge NTB.

Hauge fikk støtte av Marius Holm i ZERO som sa til Dagbladet at verden kom til å se veldig annerledes ut om få år. 

- Bare de billigste ressursene kommer til å bli brukt, for forbruket vil bli lavt. Dermed vil norsk olje og gass bli verdiløs, sier Marius Holm.

- Europa avhengige av norsk gass Dette har Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, liten tro på.

Til Dagbladet legger han fram et regnestykke der verdensomspennende befolkningsvekst faller sammen med økt behov for et lavere utslipp.

Her mener han at særlig norsk gass vil være helt sentralt.

- At norsk olje og gass kommer til å miste sin verdi er meningsløse påstander. Tyskland får i dag mellom 30 til 40 prosent av energien sin fra kull, mens i Polen utgjør kull omtrent 90 prosent av forbruket. Dersom dette byttes ut med naturgass kan dette lett halveres. Europa er helt avhengig av norsk energi for å klare klimakuttene, sier Schjøtt Pedersen til Dagbladet.

- Blir en utfordring Ifølge Schjøtt-Pedersen kommer det også til å være behov for norsk olje, på tross av at denne ikke er like miljøvennlig.

Han legger vekt på at verden kommer til å trenge energi for å møte sin voksende befolkning.

Dette mener Schjøtt Pedersen at Norge i langt mindre grad kunne bidratt til dersom landet skulle byttet ut olje og gass med vindmøller og atomkraftverk.

- Klimaavtalen kommer til å bli en utfordring for norsk oljeproduksjon med tanke på å få ned utslippene innen 2035. Likevel er det slik at Norge lenge har vært i verdenstoppen når det gjelder minst forurensning per enhet olje, og jeg har stor tro på at vi klarer å komme med nye og energieffektive løsninger, fortsetter Schjøtt-Pedersen.

Etterlyser konkrete tiltak Når det gjelder selve klimaavtalen, så gratulerer han den norske regjeringen og de som har vært med på å utforme den. Schjøtt-Pedersen sier at han likevel gjerne hadde sett at den hadde inneholdt mer konkrete virkemidler.

- Her tenker jeg særlig på en global pris på karbonutslipp. Det ville ført til en global kamp om å skaffe den energien som forurenser minst. Ellers har vi fra første stund støttet regjeringen og Stortingets klimaforlik, og vi slutter oss derfor til ambisjonene og tiltakene som Norge og regjeringen har arbeidet for i Paris. Disse ambisjonene er helt i tråd med den avtalen som nå vedtas, sier Karl-Eirik Schjøtt Pedersen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media