«Schjøtten» glemte den lille skriften

Eksstatsminister Kjell Magne Bondevik krever full forklaring og hevder finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen villedet det norske folk da han gikk ut med tidenes skatteløfte, uten samtidig å fortelle hva som sto med «liten skrift».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag trykte VG Karl Eirik Schjøtt-Pedersens håndskrevne skattegaranti over hele førstesida, der finansministeren lovet at «regjeringen ikke vil øke skatte- og avgiftsnivået i statsbudsjettet for 2002».

Seinere viste det seg at dette løftet hadde en skjult, men betydelig fotnote: Enkeltskatter og enkeltavgifter kan øke med nærmere åtte milliarder kroner.

Finansministeren tar nemlig høyde for å dekke inn igjen allerede vedtatte skatte- og avgiftslettelser som først får full effekt i 2002-budsjettet.

Villedende

- Jeg mener garantien til finansministeren er villedende. Selv om han snakker om skatte- og avgiftsnivået, etterlot han et inntrykk av at det ikke skal komme noen skatte- og avgiftslettelser. Dette er både frimodig og villedende av Schjøtt-Pedersen, sier Bondevik.

Det Schjøtt-Pedersen tydeligvis ikke fortalte da VG trykte tidenes skatteløfte fra en Ap-regjering, var følgende: Fra stortingsflertallet er Schjøtt-Pedersen pålagt å fjerne investeringsavgiften fra 1. april neste år. Dette utgjør 4,5 milliarder kroner som finansministeren forbeholder seg retten til å hente inn i nye skatter. Det samme gjelder halveringen av matmomsen og inntektstapet det gir staten, 3,3 nye milliarder.

- Det er på sin plass at finansministeren nå utdyper hva som egentlig ligger i skattegarantien, sier Bondevik.

Må betale

Det er ikke bare opposisjonen i Stortinget som reagerer på halvsannheten fra Schjøtt-Pedersen.

NHO er forferdet, og direktør Kristin Clemet sier:

- Én ting er hva vi frykter, men vi ser det også som meget stor sannsynlig at regningen for skattepolitikken til Ap-regjeringen dyttes over på næringslivet. Det er to måter regjeringen nå kan finansiere skatteløfte og kostbare offentlige reformer på: Den ene er bruk av mer oljepenger, men slik jeg kjenner Jens Stoltenberg vil han neppe det.

- Derfor sier vi til våre medlemsbedrifter at de kan føle seg temmelig sikre på at nye skatteøkninger for næringslivet kommer i høst, sier NHO-direktør Kristin Clemet.

<B>GLEMTE FOTNOTEN:</B> Karl Eirik Schjøtt-Pedersen lovet at ingen skatter eller avgifter skulle øke i 2002. Men det manglet en betydelig fotnote.