Schou skuffer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Sosialminister Ingjerd Schou vakte stor oppmerksomhet da hun lovet å legge landets narkotikaomsorg under lupen. Et nytt og bedre alternativ skulle stables på beina så fort hun fikk misbrukerne flyttet fra lov om sosiale tjenester til helselovgivningen. Alle som vil ut av stoffhelvetet, skulle få pasientgaranti og legehjelp. Legene kunne ikke lenger avvise syke narkomane ved å henvise dem til en særomsorg.
  • Nå viser det seg at sosialministeren støtter Oslo kommune, som vil konkurranseutsette rusomsorgen. Konsekvensen kan bli at byen legger ned deler av sitt skrantende behandlingstilbud og eksporterer klientene til institusjoner i Sverige og Danmark. Norsk narkotikaomsorg er som kjent i krise. Tilbudene inngår i et villnis av offentlige og private løsninger. Knapt noen har i dag oversikt over hva slags behandling som er tilgjengelig. Men Schou har altså løsningen. Hvis tilbudet er best og billigst i Sverige, har hun ingen betenkeligheter med å sende klientene dit, sier hun til Aftenposten.
  • Oslo har i dag Europa-rekord i overdosedødsfall. Vi snakker om en omfattende «epidemi», enten vi ser rusmisbruk som en sykdom eller et resultat av ulike livsomstendigheter. Uansett er skadene store og spredningen i befolkningen livstruende. Da er det desto viktigere at vi skaffer oss den fagkunnskap vi trenger for å ta et kvalifisert tak i et stort problem. Det sier seg selv at vi må anstrenge oss for å bygge opp vårt eget behandlingsapparat. Skal noen sendes ut av landet, må det være behandlerne som må ut for å lære.
  • Behandling av rusmisbruk må bli en toppprioritert oppgave for helsemyndighetene, som må settes i stand til å følge misbrukerne over lang tid. Det handler verken om mirakelkurer eller kjappe avvenningsprogrammer, men om å forandre et livsløp som ellers med stor sannsynlighet vil ende med en tidlig død. Det gjør vi ikke ved å sende misbrukeren ut av landet for ei kortere tid. Vi gjør det ved å ta ansvaret selv. Nå haster det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer