Schröder håndlanger i Gazprom

For kort tid siden var Gerhard Schröder Europas mektigste mann. Nå hever han lønn som håndlanger i det russiske gasselskapet Gazprom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Sterke krefter mener nå at Schröder må si fra seg jobben som styreleder for gassrørledningen som skal frakte gass fra Russland til Tyskland.

Avtalen om gassrørledningen ble underskrevet bare dager før Schröder tapte det tyske valget mot Angela Merkel i høst.

Noen uker etter ble det kjent at Schröder, Russlands president Vladimir Putins nærmeste allierte i EU, var tilbudt prestisjejobben som styreleder i selskapet som skal frakte gassen til Tyskland.

Store deler av EU oppfatter president Putin og Gazproms angrep mot Ukraina 1. nyttårsdag som en utidig og uansvarlig maktdemonstrasjon. Avisa Financial Times oppfordret i går Schröder til å trekke seg fra jobben i Gazprom, som avisa mener har opptrådt som en bølle i energimarkedet. Selskapet er statseid og kontrollert av Kreml.

Firedobbel pris

Gassleveransene gjennom Ukraina til EU gikk i går igjen som normalt, og Russland og Ukraina hadde i går møter for å prøve å løse konflikten etter at Russland krevde at prisen for gass til Ukraina skulle firedobles fra 1. januar, til det de sier er markedspris. Men markedspris er et tøyelig begrep. Gazproms markedspris varierer med 500 prosent til politisk lojale Hviterussland, og til Ukraina, som etter den oransje revolusjonen for et år siden er en torn i øyet på Moskva.

Ukraina har sagt de vil forhandle om en gradvis opptrapping av gassprisen.

Mandag og tirsdag fløy beskyldninger om at Ukraina stjal fra gassledningen, mens Ukraina hevdet at de bare tappet ledninger for 15 prosent av gassen, slik de ifølge Ukraina har rett til.

 GODE VENNER:  Gerhard Schröder og Vladimir Putin fotografert i St. Petersburg i forbindelse med Putins 53-årsdag 7. oktober i fjor. Det var tre dager før det ble endelig klart at Schröder ikke fikk fortsette som rikskansler. Foto: Reuters/Scanpix
GODE VENNER: Gerhard Schröder og Vladimir Putin fotografert i St. Petersburg i forbindelse med Putins 53-årsdag 7. oktober i fjor. Det var tre dager før det ble endelig klart at Schröder ikke fikk fortsette som rikskansler. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Lukta av Schröder

Schröder har holdt seg taus i konflikten mellom Russland og Ukraina. Men det er ingen tvil om at han er hentet til styrelederjobben for den baltiske gassrørledningen for å gi Gazprom et ansikt de kan vise utad.


Måten Schröder ble hentet til jobben på, møter imidlertid sterk kritikk.

EU-kommisjonens ansvarlige for revisjon og korrupsjonsbekjempelse, Siim Kallas, mener at undertegnelsen av gassavtalen bare dager før Schröder gikk av og tilbudet om jobben som styreleder to uker etter, ikke kunne skjedd innenfor EU-systemet.

Schröders lønn som styreleder for selskapet er ikke kjent, men mange er blitt rike på den russiske statskapitalismen - Moskva er den byen i verden med flest registrerte dollarmillionærer.