Schröder kan slå Kohl

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gerhard Schröder mener alvor når har sier han vil bli Tysklands neste forbundskansler. Det understreket han i går, da han fikk rundt 48 prosent av stemmene i delstatsvalget i Niedersachsen. Utgangspunktet for helgas valg var at Schröder burde gjøre et godt valg for å være en seriøs utfordrer til Helmut Kohl i forbundsdagsvalget i september. Nå har han gjort et lite brakvalg, og seiler opp som både utfordrer og favoritt til det store slaget i høst. Kohl har fått en rett venstre, og har all grunn til å skjelve i buksene.
  • Etter 16 år ved makta år viser Helmut Kohl og hans regime svakhetstrekk. Initiativet i den politiske debatten er erobret av sosialdemokratene i SPD. Ikke så rart, kanskje, når landets 12 prosent arbeidsledige er Tysklands store politiske utfordring. Men det er mer enn høye ledighetstall som antyder slitasje. Kohl trosser for første gang et klart flertall i folket når han gjør seg selv til selve ideologen for å innføre euro, og kvitte seg med den meget suksessrike marken.
  • Kohl vil ikke bare være mannen som rev den forhatte Berlinmuren og samlet Tyskland. Han vil også være arkitekten for det han mener er kronen på verket i det store fredsprosjekt i Europa i etterkrigstida: en europeisk valutaunion med felles mynt. Mye - blant annet meningsmålinger som gir Kohls CDU 36 prosent, mot Schröders SPD 40 - tyder på at Kohl nå gaper for høyt.
  • Men det er en grunn til. Han heter Gerhard Schröder. Den pragmatiske SPD-politikeren har med stor flid profilert seg som en pragmatiker. Han gjør ingen hemmelighet av at Tony Blair er hans politiske forbilde, og han omgås like gjerne næringslivstopper som fagforeningsbosser. Schröder er nærmest pragmatiker av prinsipp, en moderat populist som vil mobilisere det politiske sentrum slik Blair og Clinton har gjort det med stor suksess. Etter gårsdagens valg står SPD samlet bak en mann med stor appell. Den situasjonen har ikke SPD vært i siden Willy Brandts velmaktsdager.