Schröder krever finansreform i EU

Bonn (NTB-Reuters): Tysklands sosialdemokratiske statsminister Gerhard Schröder krever av sine kolleger i EU at de går med på en finansreform i løpet av det kommende halvåret under tysk formannskap. Hvis ikke må EUs utvidelse utsettes, sier han til ukemagasinet Der Spiegel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske statsministeren krever også at en avtale om reform av EUs finanser må omfatte en reduksjon av Tysklands bidrag til EUs budsjett. Tyskland betaler i dag 60 prosent av budsjettet.

- Hvis vi mislykkes i å reorganisere de finansielle forholdene under det tyske formannskapet, må utvidelsen utsettes, formulerer Schröder seg i et intervju i denne ukes utgave av magasinet.

Slutt på sjekker

Schröder har inntatt en hard linje for å få til en reduksjon av det årlige tyske bidraget på 22 milliarder D-mark, rundt 100 milliarder kroner etter dagens kurs, til EU. Det store beløpet er en arv fra forgjengeren Helmut Kohls sjekkbok-diplomati, sier han.

- Vi krever større rettferdighet for netto bidragsytere, ikke bare for tyskerne. Tidligere ble kompromisser ofte nådd fordi Tyskland betalte for dem. Denne politikken er det slutt på, sier Schröder.

Kritikk

Fra den konservative opposisjonen retter ledende representanter en sprikende kritikk mot den sosialdemokratiske regjeringssjefen. Mens Wolfgang Schäuble fra CDU mener Schröder opptrer arrogant, sier delstaten Bayerns konservative statsminister Edmund Stoiber at kravene til EU ikke er harde nok.

Ifølge Schäuble er Schröder i ferd med å forspille tilliten til Tyskland som Helmut Kohl bygde opp over lang tid. Han retter også sterk kritikk mot finansminister Oscar Lafontaines uteblivelse fra finansministermøtet i Brussel nyttårsaften som fastsatte euroens kurs.

- Den verst mulige begynnelse for det tyske EU-formannskapet, sier Schäuble.

Ikke hard nok

Stoiber, som lenge har krevd at det tyske EU-bidraget må bli mindre, mener imidlertid at å true med å utsette EUs utvidelse ikke er nok.

- Han kan blokkere alle programmer. Han bør bruke den taktikken for å gjøre det klart for de andre hvor alvorlig vi mener dette, sier Stoiber til nyhetsmagsinet Focus.

Utenlands dukker også en viss misnøye med den nye tyske politikken fram. - Tyskland dikterer sine regler til Europa, skriver Milano-avisen Il Giornale på bakgrunn av Schröders uttalelser til Der Spiegel.

Økt moms?

Den rød-grønne regjeringen planlegger å heve merverdiavgiften fra 16 til 18 prosent i løpet av året, skriver tabloidavisen Bild am Sonntag. Men det tyske finansdepartementet benekter at det foreligger slike planer.

Planene blir kunngjort i juli, hevder Bild, og skriver at en slik moms-økning skal kompensere et statlig inntektstap på 5,1 milliarder euroer, rundt 45 milliarder kroner, som skyldes redusert inntektsskatt. Momsøkningen vil imidlertid gi en inntekstøkning på 15,34 milliarder euroer, rundt 135 milliarder kroner.

- Regjeringen planlegger ingen skatteøkninger i denne lovgivningsperioden, sier en talsmann for finansdepartementet. Han avviser Bild-oppslaget som noe som dukker opp når avisene ikke vet hva de skal skrive om.