Schröder skal feire D-dagen

For første gang i historien er en tysk statsminister invitert til årsjubileet for D-dagen i Normandie 6. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Veteraner skal hilse Tysklands statsminister Gerhard Schröder velkommen til 60-årsjubileet for D-dagen i juni.

- Jeg ser ikke noe galt i det. 60 år er gått. Hvis vi ikke var i stand til å glemme, ville det aldri bli fred i verden. Vi er venner nå, sier korporal Art Cheitt (83) fra den amerikanske 1. infanteridivisjonen til Dagbladet.

Han reiser hvert år til Normandie med det som er igjen av troppene for å minnes invasjonen.

President Jacques Chiracs invitasjon til Schröder slo ned som ei bombe i går. Det er første gang Tyskland, den tapende nasjonen, får være med på de høytidelige seremoniene.

Helmut Kohl ble ikke invitert for ti år siden, og det skapte politiske forviklinger.

George W. Bush, Tony Blair og statsoverhoder og -ministere fra de andre allierte nasjonene kommer. Det norske kongehuset har ennå ikke bestemt hvem som skal reise. Det er avhengig av kongens helse.

225000 omkom

Landgangen i Normandie, «Operasjon Overlord», var et vendepunkt i krigen. I alt 3,5 millioner amerikanere, briter og allierte ble satt inn. 225000, derav 70000 tyskere, omkom. Veteraner, også tyske, valfarter til de store krigskirkegårdene i området.

- Jeg kjempet på amerikansk side. Jeg vet at noen ikke kommer til å like dette, men alle tyskerne var ikke innbarkede nazister. Det var et meningsløst slag, sier Cheitt.

Ikke ansvarlig

Danièle Boullot i den fransk-amerikanske vennskapsforeningen i Caen vokste opp med en antitysk holdning, men tror det fransk-tyske forholdet er blitt helt annerledes nå.

- Schröder er født i 1944. Han er ikke ansvarlig. Det er et spørsmål om å la to folk bli kjent med hverandre, sier Boullot, som forteller at mange unge tyskere kommer til Normandie.

Chiracs invitasjon er både historisk og symbolsk. Den viser bedre enn noe hvor nære bånd Frankrike nå har til sin gamle fiende og nabo. De to landene er drivkraften i EU, og nylig representerte Chirac Schröder på et EU-møte. Tyskland og Frankrike sto også sammen i opposisjonen til krigen i Irak.

60-årsjubileet tegner til å bli like storslagent som for ti år siden, men rekkene av veteraner som var med den gangen, begynner å tynnes ut, selv om tidligere tyske soldater denne gangen kan slutte seg til.

INVASJONEN I NORMANDIE: Amerikanske angrepstropper med full oppakning settes i land i Normandie 6. juni 1944. Snart skal 60-årsjubileet for den vellykkede operasjonen feires.