Schröder slipper med skrekken

BERLIN (Dagbladet): Gerhard Schröder (58) ser ut til slippe fra gårsdagens tyske valgthriller med makta i behold, men med alvorlige skrammer. Utfordreren Edmund Stoiber (60) proklamerte lenge seg selv som vinner, men må trolig vende tilbake til hjemlige Bayern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har et tysk valg vært så jevnt. Styrkeforholdet mellom den rødgrønne koalisjonen og opposisjonen av kristelig-demokrater (CDU/CSU) og liberale fridemokrater (FDP) vekslet etter hvert som opptellingsresultatene kom inn.

Ved midnatt hadde sosialdemokratene (SPD) og miljøpartiet De Grønne til sammen 46,9 prosent og lå 0,3 prosent foran opposisjonen, ifølge den statlige fjernsynssenderen ZDF.

Ifølge konkurrenten ARD var forskjellen 1,1 prosent i regjeringens favør.

Koalisjonen ser ut til å få 304 plasser i Forbundsdagen, mot 295 mandater for opposisjonen. SPD sikrer flertallet ved at partiet forsyner seg med flest utjevningsmandater innenfor det kompliserte tyske valgsystemet.

Katastrofe

CDU/CSU er det største partiet med 38,6 prosent, men bare 0,3 prosent foran SPD, ifølge ARD. Når Schröder berger sitt politiske liv, kan han takke sine koalisjonspartnere. Miljøpartiet De Grønne gjorde et rekordvalg med tett oppunder ni prosent, halvannen prosent foran FDP.

Valget ble en katastrofe for postkommunistene i PDS, som havnet langt under sperregrensa på fem prosent, og vant bare to direktemandater i Øst-Berlin. Etter at den karismatiske stemmefiskeren Gregor Gysi forsvant bak i kulissene, risikerer partiet å bli redusert til en sekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer