Schröder slipper med skrekken

BERLIN (Dagbladet): Gerhard Schröder (58) ser ut til slippe fra gårsdagens tyske valgthriller med makta i behold, men med alvorlige skrammer. Utfordreren Edmund Stoiber (60) proklamerte lenge seg selv som vinner, men må trolig vende tilbake til hjemlige Bayern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har et tysk valg vært så jevnt. Styrkeforholdet mellom den rødgrønne koalisjonen og opposisjonen av kristelig-demokrater (CDU/CSU) og liberale fridemokrater (FDP) vekslet etter hvert som opptellingsresultatene kom inn.

Ved midnatt hadde sosialdemokratene (SPD) og miljøpartiet De Grønne til sammen 46,9 prosent og lå 0,3 prosent foran opposisjonen, ifølge den statlige fjernsynssenderen ZDF.

Ifølge konkurrenten ARD var forskjellen 1,1 prosent i regjeringens favør.

Koalisjonen ser ut til å få 304 plasser i Forbundsdagen, mot 295 mandater for opposisjonen. SPD sikrer flertallet ved at partiet forsyner seg med flest utjevningsmandater innenfor det kompliserte tyske valgsystemet.

Katastrofe

CDU/CSU er det største partiet med 38,6 prosent, men bare 0,3 prosent foran SPD, ifølge ARD. Når Schröder berger sitt politiske liv, kan han takke sine koalisjonspartnere. Miljøpartiet De Grønne gjorde et rekordvalg med tett oppunder ni prosent, halvannen prosent foran FDP.

Valget ble en katastrofe for postkommunistene i PDS, som havnet langt under sperregrensa på fem prosent, og vant bare to direktemandater i Øst-Berlin. Etter at den karismatiske stemmefiskeren Gregor Gysi forsvant bak i kulissene, risikerer partiet å bli redusert til en sekt.

- Vi har ingen grunn til skuffelse eller resignasjon. Vi har gjennomført en god valgkamp etter en dårligst mulig start. Får vi flertall, skal vi bruke det, sa en forsiktig forbundskansler Schröder.

Internt SPD-bråk

Selv om han ikke viste det utad, var Schröder rasende over at hans egen justisminister, Herta Däubler-Gmelin, nesten hadde ødelagt seieren i valgkampens hete ved sine uttalelser som ble oppfattet som at hun sammenliknet USAs president med Adolf Hitler.

- Disse uttalelsene kostet oss mange stemmer, sier SPD-veteranen Renate Schmidt.

Mens Edmund Stoiber smilte uvanlig lystig til ham å være over sine egne resultater, var han lite blid over at fridemokratene rotet bort hans valgseier. Bråket innad i FDP og fordømmelser fra inn- og utland etter nestformann Jürgen Möllemanns stadige angrep på Israel, førte til at mange velgere forlot FDP de siste dagene.

Oppslutningen om CDU/CSU viser at på valgdagen var de fleste opptatt av spørsmål som arbeidsløshet og landets økonomiske situasjon.

- Aldri har jeg opplevd en valgkamp med slike dramatiske svingninger, sa CSU-politikeren Günter Beckstein i Stoibers hovedkvarter. Uttalelsene falt på et tidspunkt det fortsatt så ut til å gå Stoibers vei, og Beckstein erklærte at han ikke ville nøle med svaret om han ble spurt om å være innenriksminister med mandat til å utvise 4000 angivelig voldelige islamske fundamentalister.

SEIER MED BISMAK: En smørblid forbundskansler kunne feire at han er sikret nok en periode som Tysklands leder. Men det holdt hardt. Marginene til høyreopposisjonen var svært små, noe han sikkert vil få merke også i Forbundsdagen.
MÅ REISE HJEM: De konservatives kanslerkandidat Edmund Stoiber.