Schrödingers kjette

Navn: Gry Beate Molvær Alder: 28 Yrke: NRK-programleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

150 journalister, lærere, forskere og andre håpefulle meldte seg, da NRK søkte etter nye folk til «Schrödingers katt» - det prisbelønte forskningsmagasinet som nå sendes hver tirsdag. Gry Beate Molvær fikk jobben som programleder, eller presentatør som det også kalles. Etter første sending er lovordene mange:

- Hun snakker til meg gjennom skjermen, hun når fram, kommuniserer godt og har et veldig levende ansikt, sier en av kollegene hennes, en trønder - før han bryter ut i en spøk: - Så får hun da bare være sunnmøring, da!

- Hun er et sjeldent talent, sier en av sjefene hennes i NRK Sør-Trøndelag - fornøyd med at de greide å kapre Gry Beate Molvær til Trondheim og riksfjernsynet. I kveld kan du se henne presentere innslag om hvordan man trener riktig, om multiresistent tuberkulose og om mulighetene for å kunne laste all den kunnskapen vi trenger direkte inn i hjernen fra en datamaskin. Alt nå er man nemlig i ferd med å klare å kople en levende nerve med en datamaskin, skal Molvær fortelle oss, og det høres unektelig spennende ut.

Om hun selv har nerver når hun sitter i fjernsynsstudio? - Det går greit, sier Gry Beate. Som journalister flest er hun ikke særlig glad over å få en journalist på tråden. Hun drister seg likevel til å avsløre at hun kommer fra Sula kommune på Sunnmøre, at hun er utdannet ved Distriktshøgskolen i Volda og at hun har jobbet med nyheter i NRK Møre og Romsdal, seinest som programleder i Nordvestrevyen. Sulten på nye utfordringer søkte hun jobb i forskningsredaksjonen i Trondheim, der hun kan få utnyttet en god egenskap for en journalist: å være nysgjerrig.

Et forsøk på å sette henne fast når det gjelder programtittelen «Schrödingers katt» mislyktes fullstendig. - Det er et tankeeksperiment uttenkt av den østerrikske kvantefysikeren Erwin Schrödinger, forteller Molvær på strak arm, og avslører raskt at hun har peiling på det hun snakker om.

Eksperimentet med katta er blitt stående som et symbol på hvilke paradokser vi kommer opp i når vi går inn i det innerste av materien og prøver å beskrive den. Har du lyst til å vite mer om dette, og også se bilder av Gry Beate Molvær, den andre programlederen Eiliv Flakne og resten av redaksjonen som lager «Schrödingers katt», kan du klikke deg fram til denne Internett-adressen: www.nrk.no/viten/nyheter/index-katta.html

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer