Schrøder ved sitt livs mål

BONN (Dagbladet): Gerhard Schröder (56) er ved sitt livs mål, og det etter en seier som var større enn han hadde våget å drømme om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et politisk jordskjelv som få hadde forestilt seg, blir det sønnen av en lutfattig krigsenke og fembarnsmor som skal føre Europas industristormakt inn i det nye årtusen.

Når flyttingen fra Bonn er gjennomført neste sommer, blir Schröder den første lederen av Berlin-republikken.

Glad og stolt

- Jeg er glad, stolt og takknemlig, sa Schröder da han med åpen jakke og hånd i hånd med partiformannen Oskar Lafontaine kjempet seg gjennom menneskehavet på flere tusen tilhengere som ventet i sosialdemokratenes hovedkvarter, den såkalte «SPD-brakka», i Bonn i går kveld.

Den jublende feiringen startet i samme øyeblikk som valglokalene stengte. SPD-tilhengerne lo og gråt av bevegelse etter som opptellingen fra første øyeblikk ga SPD en seier på seks prosent.
I CDU-hovedkvarteret i Konrad Adenauer-Haus, rett over gata i utkanten av Bonn, innså partistrategene straks nederlaget.

Den tidligere studentopprøreren Gerhard Schröder får en annen eks-radikaler, Joschka Fischer (50) som sin sannsynlige visekansler og utenriksminister.

Seint i går kveld lå koalisjonen mellom SPD og miljøpartiet De grønne an til å få et flertall på fem mandater i den nye forbundsdagen.

Takket Kohl

Før han hilste sine egne elleville tilhengere, rettet Schröder en hjertelig takk til mannen han hadde beseiret. I 16 år har Helmut Kohl styrt Tyskland. Mange av gårsdagens velgere kan ikke huske andre kanslere enn Kohl.

Med unntak av Brandts seier i 1972 har unionspartiene CDU/CSU vært størst i alle tyske etterkrigsvalg.
- Jeg vil lede Tyskland i tradisjonen fra Willy Brandt og Helmut Schmidt. De sto for oppbrudd og nyorientering. Det vil jeg også gjøre. Til dere i det tidligere DDR har jeg dette løftet: Jeg vil gjøre alt for at dere skal få et bedre liv, understreket Schröder.

- Tyskland blir ikke en annen republikk i morgen, men et mer moderne og mer rettferdig land å bo og arbeide i, la triumfatoren til.
Valgkatastrofen for Kohl skyldes ikke minst svikten i øst. Kohl mistet også grepet om de eldre velgerne.

- Seieren har flere årsaker. Vi hadde et godt program, der vi fokuserte på arbeidsløsheten. Vi gjennomførte en effektiv valgkamp, og vi hadde rett mann til rett tid. Befolkningen ønsker et skifte i Tyskland, sa SPDs generalsekretær og valgkampgeneral Franz Müntefering til Dagbladet da seieren var et faktum i går kveld.

Hjelp fra Bill og Blair

Mer enn noen annen er det Müntefering som får æren for en maskinmessig valgkamp som har pågått kontinuerlig i nesten ett år. Fra demokratenes hovedkvarter i Washington og fra Tony Blairs medarbeidere hentet Müntefering og Schröder impulsene til valgkampen.

- Schröder har framstått som en troverdig politiker, som en kansler som virkelig kan gjøre noe for å bekjempe arbeidsløshet og sosial frykt. Valgkampen har vært drevet usedvanlig profesjonelt, sier Müntefering.

- En avgjørende forutsetning for seieren er det at enigheten har holdt innad i SPD-ledelsen. Ved tidligere valg har kanslerkandidatene blitt ødelagt av interne stridigheter, understreker norsk-tyske Helen Golombek (58) til Dagbladet. I 25 år har hun arbeidet i SPD-hovedkvarteret, det meste av tida i informasjonsavdelingen. Hun har fulgt samtlige kanslerkandidater på nært hold helt fra Brandts tid.

Ikke siden Willy Brandt ble kansler i 1969, har hun opplevd maken til stemning.