Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Schumann brast i gråt da han hørte detaljene om drapet

NOKAS-raneren prøver å bli løslatt av retten i Trondheim.

TYDELIG RØRT: Kjell Alrich Schumann ble tydelig rørt da han hørte statsadvokaten lese opp detaljene om ranet og drapet på Domkrikeplassen i Stavanger 2004. Schumann har begjært seg prøveløslatt da minstetiden i forvaringsdommen er ferdig sonet. Her fra ankesaken i Gulating lagmannsrett i 2007. 

Foto:  ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
TYDELIG RØRT: Kjell Alrich Schumann ble tydelig rørt da han hørte statsadvokaten lese opp detaljene om ranet og drapet på Domkrikeplassen i Stavanger 2004. Schumann har begjært seg prøveløslatt da minstetiden i forvaringsdommen er ferdig sonet. Her fra ankesaken i Gulating lagmannsrett i 2007. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann er i dag tilbake i domstolen i forbindelse med ranssaken han er dømt i.

47-åringen ble i Høyesterett dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år ranet av tellesentralen i Stavanger og for ha løsnet skudden som drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Mannen ble fulgt inn i salen av to politmenn i den lille rettssalen i Sør-Trøndelag tingrett. Han forbeholder seg retten til å ikke la seg avbilde av pressen som fyller salen foruten partene i saken. Schumann er kledd i en lys skjorte med grå genser over. Han har en alvorlig mine og følger nøye med på hva som blir sagt i rettsmøtet som avgjør om han får gå fri eller ikke.

I september i år var minstetiden sonet ferdig, men påtalemyndigheten avslo søknaden om mannens ønske om prøveløslatelse. Derfor gikk den ransdømte mannen til retten. Siden han for tiden soner i Trondheim fengsel, går rettsmøtet i Sør-Trøndelag tingrett.

Aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, vil argumentere for at samfunnet ikke er beredt på å løslate mannen. Han mener det er nærliggende fare for at han vil begå ny, alvorlig kriminalitet om han slipper løs.

Schumann har via sin advokat Fredrik Brodwall uttrykt at det er ingen slik gjentakelsesfare. Det vil blir ført vitner for begge sider av saken.

En som ikke skal vitne er Erling Havnå. Han ble dømt til 16 års fengsel for NOKAS-ranet. I Dagbladet i dag går ut og krever at hans ranskollega Schumann bør løslates.

- Han er ingen farlig mann. Han må løslates nå, sier Havnå til Dagbladet, som for tid soner NOKAS-dommen i Bastøy fengsel der han jobber på ferga over til fastlandet.

LES OGSÅ: Slik har det gått med NOKAS-ranerne. (Krever innlogging).

Statsadvokat Tormod Haugnes startet sitt innledningsforedrag med å gå gjennom tidligere dommer om dramaet ved Domkirkeplassen i Stavanger 5. april 2005. Han leste i detalj opp hva som skjedde, hvordan ranerne var bevæpnet og hvordan de slet med å få opp vinduet i bakgården.

Haugnes leste monotont opp detaljene fra dramaet og da han leste opp hvordan Schumann tok en politimann til gissel og avfyrte skudd mot en sivil politibil over hodet på han, ble han tydelig rørt

Da Statsadvokaten leste opp detaljene omkring Arne Sigve Klungland som ble drept, snudde Schumann seg vekk, lukket øynene og strammet munnen.

- Schumann har forklart at han siktet mot blålysene på kommandobilen, men at skuddene gikk for lavt. Et av skuddene gikk gjennom frontruta og i hodet på Klungland som ble drept, leser statsadvokaten.

Schumann ble tydelig berørt av detaljene som kom opp og tørket øyet. Han så ned og vekk fra tilhørerbenken.

Dagbladet følger utviklingen i Sør-Trøndelag tingrett gjennom dagen.

HVERDAGEN: Kjell Alrich Schumann i luftegården i Trondheim fengsel i fjor. Foto: Ole Morten Melgård
HVERDAGEN: Kjell Alrich Schumann i luftegården i Trondheim fengsel i fjor. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer