REFSER TRUMP: I helga overvar skiinteresserte Arnold Shwarzenegger alpinkurransene i Kitzbühel. Der tok han seg også tid til å gi Donald Trump refs for hans klimapolitikk. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpix
REFSER TRUMP: I helga overvar skiinteresserte Arnold Shwarzenegger alpinkurransene i Kitzbühel. Der tok han seg også tid til å gi Donald Trump refs for hans klimapolitikk. Foto: Rex / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Schwarzenegger gir Trump klimarefs

- En dag vil ha våkne opp og innse at han gjorde en stor tabbe da han solgte seg til oljeselskapene og kullfirmaene, sier den tidligere guvernøren i California.

Natt til tirsdag tvitret Donald Trump, som tidligere har kalt menneskeskapt global oppvarming en «bløff», ut en melding som neppe kunne forstås som noe annet enn skepsis til hele ideen om global oppvarming.

«I den vakre Midtvesten er det målt 60 effektive kuldegrader, det kaldeste som noen gang er registrert. I de kommende dagene forventes det å bli enda kaldere. Folk kan ikke oppholde seg utendørs. Hva i helvete skjer med global oppvarming? Vennligst kom raskt tilbake. Vi trenger deg!», tvitret presidenten.

- Svarte ikke på Trumps tweet

Ikke lenge etter Trumps bønn om varmere vær tvitret den statlige amerikanske vitenskapsorganisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration ut en melding mange tolket som et svar på Trumps klimaskepsis.

De la ut en tegning og en lenke til en sak fra 2015 der de slår tilbake mot påstander fra klimaskeptikere som påstår at vinterstormer beviser at global oppvarming er en myte.

«Vinterstormer beviser ikke at det ikke finnes global oppvarming», skrev NOAA, som hevder at dette ikke var et direkte svar på Trumps tweet, skriver ABC News.

- Vi får ofte spørsmål om forholdet mellom kaldt vær og klimaforandringer. Vi poster jevnlig disse sakene. Våre forskere svarte ikke på en tweet, sier PR-sjef for NOAA, Monica Allen.

Schwarzenegger-refs

Men en som ikke legger noe mellom er filmstjerne og politiker, Arnold Schwarzenegger. Han tror Trump en dag vil komme til å angre på at han avgjorde at USA skal trekke seg ut av Parisavtalen.

I avtalen, som nesten 200 nasjoner har sluttet seg til, forplikter landene seg til å holde den globale oppvarmingen under to grader over preindustrielle nivåer, eller, om mulig, under 1,5 grader.

- USA er med, det er bare den føderale regjeringen som ikke er det. Alle byer i Amerika er med på å kutte utslipp. Det er fantastisk innovasjon innen teknologi og design. Alle jobber sammen, unntatt Trump, sier Terminator-stjerna til CNN, i et intervju som er gjort før Trumps siste klimautspill.

- En dag vil ha våkne opp og innse at han gjorde en stor tabbe da han solgte seg til oljeselskapene og kullfirmaene, i stedet for til det amerikanske folket.

Det er ikke bare global oppvarming som bekymrer Schwarzenegger, som påpeker at forurensing ikke forholder seg til landegrenser, og peker på en rapport fra WHO fra desember i fjor, som fastslår at sju millioner mennesker dør hvert år som følge av global forurensing.

- Det har ikke noe å si om du kommer fra naturlig rene land som Østerrike eller Brasil, vi må jobbe sammen for å bekjempe problemet med denne ufattelige forurensingen, som til slutt kommer til å drepe alle, sier Schwarzenegger.

Tviler på menneskeskapte klimeendringer

Han var som kjent guvernør i California fra 2003 til 2011 og representerte republikanerne. Han ble regnet til den liberale fløyen i partiet, og hadde som guvernør et sterkt engasjement for miljøvern og reduksjon av klimautslipp.

Trump og hans regjering har helt fra han ble innsatt som president jobbet svært målbevisst med å fjerne klimatiltak og andre reguleringer som skal beskytte miljøet.

Trump selv tviler på om klimaendringene er menneskeskapte. I november i fjor slo en stor og etterlengtet forskningsrapport fra The National Climate Assessment fast at jordas klima endrer seg raskere enn noen gang i moderne tid, og det skyldes for det aller meste oss mennesker.

Under et intervju med Washington Post kommenterte Trump rapporten, og ga uttrykk for at den ikke gjorde særlig inntrykk på ham.

- Hvorvidt det er menneskeskapt eller ikke, eller om effektene du snakker om er der eller ikke, så ser jeg ikke det, sa Trump.

- Våt nudel

Når det gjelder forholdet mellom Trump og Schwarzenegger så har det aldri vært spesielt godt.

Da det ble klart at Schwarzenegger skulle ta over for Trump som programleder i realityserien «The Celebrity Apprentice», brukte de sosiale medier til å krangle om hvem som var dårlig på å gjøre jobben sin.

I juli i fjor, like etter at Donald Trump hadde et over to timer langt lukket møte med Russlands president Vladimir Putin, med etterfølgende pressekonferanse, rykket Schwarzenegger ut på Instagram for å gi uttrykk for sin misnøye.

- Du bare sto der som en liten, våt nudel og som en «fan boy», sa Schwarzenegger direkte henvendt til Trump.