Schwarzenfeld ville skape fred på jord, endte i krig med indianerstamme

Anklaget for å stjele den hellige steinen «Bestemor» til bruk i fredsinstallasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At det ikke er enkelt å skape fred i verden, har den 79 år gamle tyske kunstneren Wolfgang von Schwarzenfeld fått erfare.

Schwarzenfeld fredsinstallasjon i Berlin har nå ført til forsuret stemning mellom Tyskland og Venezuela, samt et indianeropprør, etter anklager om at kunstneren har stjålet steinen.

Bakgrunnen for den delikate situasjonen er at Schwarzenfeld i 1998 tok med seg den store, rosa steinen fra en nasjonalpark i Venezuela. Kunstneren selv mener han hadde papirene i orden før han tok med seg steinen, som året etter ble gravert inn med ordet «kjærlighet» på sju forskjellige språk og stilt ut i parken nære Ptstdamer Platz og Brandenburger Tor.

- Verket er et symbol på en forent menneskehet, som forhåpentligvis en dag vil leve i fred, sier kunstneren selv til Reuters.

Til krig for hellig «Bestemor» Men i det siste har fredsinstallasjonen langtfra bidratt til en mer forent menneskehet. Pemon-indianerne, som bor i naturreservatet, mener nemlig at steinen ble stjålet fra dem for 14 år siden og de vil nå ha den tilbake. Steinen er ifølge stammen selv hellig og har i uminnelige tider bare blitt kalt «Bestemor». Pemon-folket tror steinen er en inkarnasjon av bestemødrene deres.

Så i stedet for fred har det nå vært opptøyer utenfor Tysklands ambassade i Venezuela, der Pemon-indianerne ikledd fjærdrakter og bevæpnet med spyd har demonstrert og hevdet at fjerningen av steinen har ført til ulykke.

KJÆRLIGHET PÅ SJU SPRÅK: Kunstneren Schwarzenfeld har gravert inn den hellige steinen «Bestemor» med ordet «kjærlighet» på sju forskjellige språk. Her poserer han foran verket han har brukt 15 år på å lage, men som kan ende opp med å bli sendt tilbake til Venezuela fra Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / Scanpix
KJÆRLIGHET PÅ SJU SPRÅK: Kunstneren Schwarzenfeld har gravert inn den hellige steinen «Bestemor» med ordet «kjærlighet» på sju forskjellige språk. Her poserer han foran verket han har brukt 15 år på å lage, men som kan ende opp med å bli sendt tilbake til Venezuela fra Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / Scanpix Vis mer

Hovedparolen under demonstrasjonen var kort og godt «Pemon-folket vil ha vår kloke bestemor tilbake».

- Dette var en gave fra Venezuela, fra den tidligere presidenten Rafael Caldera, bedyrer Schwarzenfeld, før han legger til at fred for ham ikke betyr fravær av konflikter.

- Jeg lar meg ikke styre av trusler og jeg mener krangelen om steinen er en del av et politisk spill, sier kunstneren videre.

Tyskland vurderer tilbakeføring Fredssteinen «Bestemor» har i hvert fall blitt en politisk kattepine.

- Denne mannen tok «Bestemor» uten å bry seg det minste om den kulturelle betydningen steinen har for Pemon-samfunnet, sier aktivist for Pemin-indianerne, Any Alarcon, mens Venezuelas kulturminister er minst like streng.

- Den som godkjente at bestemor kunne bli sendt til utlandet, begikk en stor forbrytelse. Det å fjerne steinen var ulovlig siden steinen er en del av den kulturelle arven til Pemon-samfunnet, sier kulturminister Pedro Calzadilla.

- BESTEMOR-INKARNASJON: En Pemon-indianer holder opp en plakat med den hellige steinen. De mener steinen er en inkarnasjon av bestemødrene i stammen og ønsker nå å få steinen tilbake. Kvinnen demonstrerer utenfor Tysklands ambassade i Venezuela. Foto: Ariana Cubillos / AP / Scanpix
- BESTEMOR-INKARNASJON: En Pemon-indianer holder opp en plakat med den hellige steinen. De mener steinen er en inkarnasjon av bestemødrene i stammen og ønsker nå å få steinen tilbake. Kvinnen demonstrerer utenfor Tysklands ambassade i Venezuela. Foto: Ariana Cubillos / AP / Scanpix Vis mer

Tysklands ambassadør til Venezuela møtte demonstrantene og forsikret dem om at budskapet om at de ønsker steinen tilbake vil bli overbrakt Berlin.

- Vi ønsker en løsning alle kan bli enige om, både Venezuela, Pemon-folket, kunstneren og Berlin, sier Andreas Peschke, talsmann for den tyske utenriksministeren.

- Svindel og bedrag Scwarzenfeld selv er pessimistisk for framtida til fredsprosjektet sitt etter at tyske myndigheter ser ut til å gi etter for presset.

- Det å fjerne steinen vil være å ofre 15 år av livet mitt og alle pengene jeg har investert. Fjerner man steinen, ødelegger det hele prosjektet sier Schwarzenfeld, som får støtte i kampen om å beholde «Bestemor» fra sosialantropolog Bruno Illius, som har studert Pemon-stammen i 20 år.

- Det eksisterer ingen hellig stein for Pemon-folket, bare små magiske steiner som gir fiskelykke, sier Illius og avfeier Pemon-folkets krav som «tull».

Illius avfeier også Pemon-indianernes påstand om at fjerningen av steinen har ført til flere alvorlige tørkeperioder og at en spesiell type maur de bruker som krydder har forsvunnet.

HISSIG: Pemon-indianerne stilte i fjærdrakter og bevæpnet med spyd under demonstrasjonen i forrige uke. Det ble ropt slagord som sa at de ønsket «Bestemor» tilbake.
HISSIG: Pemon-indianerne stilte i fjærdrakter og bevæpnet med spyd under demonstrasjonen i forrige uke. Det ble ropt slagord som sa at de ønsket «Bestemor» tilbake. Vis mer

- Jeg spiste masse maur da jeg besøkte stammen i fjor. Dette er bare svindel og bedrag, sier sosialantropolog Illius.

NÅR IKKE FRAM: Wolfgang Kraker von Schwarzenfelds budskap om kjærlighet og fred når ikke fram til indianerne. Foto: Markus Schreiber / AP / Scanpix
NÅR IKKE FRAM: Wolfgang Kraker von Schwarzenfelds budskap om kjærlighet og fred når ikke fram til indianerne. Foto: Markus Schreiber / AP / Scanpix Vis mer