Schwarzenfeld ville skape fred på jord, endte i krig med indianerstamme

Anklaget for å stjele den hellige steinen «Bestemor» til bruk i fredsinstallasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): At det ikke er enkelt å skape fred i verden, har den 79 år gamle tyske kunstneren Wolfgang von Schwarzenfeld fått erfare.

Schwarzenfeld fredsinstallasjon i Berlin har nå ført til forsuret stemning mellom Tyskland og Venezuela, samt et indianeropprør, etter anklager om at kunstneren har stjålet steinen.

Bakgrunnen for den delikate situasjonen er at Schwarzenfeld i 1998 tok med seg den store, rosa steinen fra en nasjonalpark i Venezuela. Kunstneren selv mener han hadde papirene i orden før han tok med seg steinen, som året etter ble gravert inn med ordet «kjærlighet» på sju forskjellige språk og stilt ut i parken nære Ptstdamer Platz og Brandenburger Tor.

- Verket er et symbol på en forent menneskehet, som forhåpentligvis en dag vil leve i fred, sier kunstneren selv til Reuters.

Til krig for hellig «Bestemor» Men i det siste har fredsinstallasjonen langtfra bidratt til en mer forent menneskehet. Pemon-indianerne, som bor i naturreservatet, mener nemlig at steinen ble stjålet fra dem for 14 år siden og de vil nå ha den tilbake. Steinen er ifølge stammen selv hellig og har i uminnelige tider bare blitt kalt «Bestemor». Pemon-folket tror steinen er en inkarnasjon av bestemødrene deres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer