Scientologene verver via Aetat

Er du arbeidsledig og har cv'en din på Aetats hjemmesider? Da prøver Scientologikirken å ansette deg og forbedre deg som menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du cv'en din liggende ute på Aetats sider? Har du fått jobbtilbud fra Oslo Org i mailboksen din i det siste? Bak jobbtilbudet står den omstridte Scientologikirken.

«Fra annonsen din på internett ser jeg at du er interessert i jobb. Hvis du snakker engelsk, kan norsk og har lyst på en ny utfordring i livet, så har vi en fulltidsjobb for deg,» heter det i mailen.

Må forbedre seg selv

Ikke alle har forstått hvem som tilbød jobb: Enkelte av mailene er uten referanse til scientologene. Scientologenes grunnlegger, Ron Hubbard, nevnes derimot, slik at de som kjenner til Hubbard kan forstå hvilken potensiell arbeidsgiver som står bak jobbtilbudet i den danske hovedstaden.

I en annen mail nevnes scientologien direkte: 'The Management of Scientology in Europe søker nye heltidsansatte. .. Organisasjonen vår jobber aktivt for å forbedre forholdene i samfunnet. ... Vi har suksessrike programmer for å takle analfabetisme, rehabilitere narkotikaavhengige, for effektiv organisasjon og for forbedring av livsforhold'.

sektens egen hjemmeside

skriver Scientologikirken om hvordan de ser for seg fremtiden:

'En sivilisasjon uten sinnssykdom, uten kriminelle og uten krig, hvor den dugelige kan utvikle seg og ærlige personer kan ha rettigheter, og hvor mennesker har frihet til å utvikle seg til større høyder, er Scientologis mål.'

Heller jobbe på Spar

Hilde Mari Linaker (42) i Ålesund er arbeidsledig og har cv'en sin liggende på Aetats sider på nett. Hun har fått to henvendelser fra scientologene.

- Jeg skjønte med én gang hvem som sto bak mailene. Men for dem som ikke har hørt om Ron Hubbard, kunne det være vanskelig å forstå, sier webdesigneren.

Linaker reagerer på at scientologene går ut med e-post til ukjente for å rekruttere.

- De nevnte ikke scientologikirken med ett ord i den første mailen. Folk må være klar over hva de svarer på, mener hun.

Selv har Linaker tatt seg jobb i butikk mens hun venter på at arbeidsmarkedet skal snu.

- Jeg vurderte å gå på intervju for gøy, men da får scientologene meg i registeret sitt. Jeg foretrekker å jobbe i kassa på Spar, sier 42-åringen.

Avdekker 'problemer'

Scientologenes virksomhet er kjent og kritisert i flere verdensdeler. Mange har blitt vervet ved at sektens medlemmer har stoppet dem på gata og tilbudt en personlighetstest. Testen er gratis og avslører personlige problemer som scientologien har råd mot - hvis man går på kurs.

'Få en Personlighetstest, IQ og Egnethetsprøve i vår kirke', står det på kirkens norske hjemmeside.

Deretter er karusellen i gang. Stadig nye kurs skal hjelpe med å forbedre forholdet til familien, kollegene og gjøre deg dyktigere til å takle problemer. Men kursene koster flesk. I 1998 avslørte VG at full pris for et halvt år med undervisning hos scientologikirken i Norge var 153 275 kroner. Scientologene snakker imidlertid om gaver og donasjoner i stedet for om pris på kursene.

I jobbtilbudet fra scientologene får arbeidssøkerne mulighet til å gå på kurs:

«Du vil være del av et internasjonalt team og får mulighet til å forbedre deg selv ('improve yourself') mens du jobber, skriver Scientologikirken.

Må låne penger

Sekten beskyldes for å loppe medlemmene for penger. Mange har måttet ta opp lån for å få råd til å følge personlighetskursene som de får beskjed om at de trenger. I 1997 måtte Scientologikirken i Norge betale 600 000 i erstatning til et tidligere medlem. Mannen hadde tatt opp lån på 300 000 kroner for å gå på kurs.

Scientologenes informasjonssekretær Mathias Fosse forteller at det er sendt ut flere hundre mailer om jobbtilbud til arbeidssøkende som har cv'ene sine på nettet. Mellom 30 og 50 mennesker har tatt kontakt.

- Arbeidstakeren får fri kost og losji og en symbolsk ukentlig godtgjørelse, sier Fosse og forteller at scientologene først og fremst er på jakt etter oversettere.

- Må de bli medlemmer i Scientologikirken for å ha jobben?

- Det er snakk om å oversette bøker og interne skriv, og man bør til en viss grad være engasjert. Jeg vil tro at de må mer enn å se oss som en arbeidsgiver, vi er mer som en ideell organisasjon, sier Fosse.

Får tilbud om kurs

- Må de ansatte gå på kurs?

- Det er klart at folk som jobber her, har tilgang på kurs. Jeg har gått på kurs i kommunikasjonsteknikk, studieteknikk og for eksempel åndelig veiledning. Vi har et vidtfavnende spekter av ting man kan jobbe videre med, forteller Fosse. Han tror at de som er skeptiske, ikke er klar over at scientologene driver med ideelt arbeid. Blant annet kjører de en kampanje mot narkotika og har et hjelpeteam som reiser rundt i verden og hjelper til under katastrofer.

- Dere beskyldes for hjernevasking og at dere lopper medlemmer for penger?

- Hva skal jeg si til det? Det er som å spørre de første kristne om hvorfor Jesus ble korsfestet, det er like bedritent uinteressant. Folk må gjerne kritisere, men da tror jeg man kan spørre hvor lenge de har holdt på med å søke jobb. De kan ha store problemer selv som de bør rydde opp i, sier han.

Advarer mot scientologene

Andreas Heldal-Lund driver sida

Operation Clambake

- The Fight Against The Church of Scientology On The Net. Siden 1996 har han studert scientologenes historie og virksomhet og lagt ut alle dokumenter han har funnet om kirken på nett. Etter at han begynte med dette, har tidligere scientologer tatt kontakt med ham og fortalt om det de har opplevd. Han har fått høre om store økonomiske problemer, ødelagte familier og psykiske sammenbrudd som følge av at man har gått inn i sekten.

Heldal-Lund tror at jobbmailene fra scientologene er et forsøk på å verve nye medlemmer.

- Scientologene bruker indirekte metoder for å verve medlemmer. Kirken er en destruktiv kult som manipulerer andre mennesker, sier han.

- Hvorfor skal ikke folk ta seg en ekstrajobb i Scientologikirken?

- Hvis folk med all kunnskap tilgjengelig likevel vil jobbe der, må de gjøre det, men de skal gjøre det med rett utgangspunkt. Folk må få informasjon om hva scientologien står for, sier han.

VERVER HOS AETAT: Scientologene kontakter nordmenn på jobbsøk gjennom Aetats CV-database.