ÅRELANG STRID:  En tildekket scientologi-tilhenger demonstrerer i november 2011 mot bedrageridommen, som Frankrikes øverste ankedomstol nå har opprettholdt. Saken har versert for rettsapparatet siden 2009. FOTO: JOEL SAGET, AFP/NTB Scanpix.
ÅRELANG STRID: En tildekket scientologi-tilhenger demonstrerer i november 2011 mot bedrageridommen, som Frankrikes øverste ankedomstol nå har opprettholdt. Saken har versert for rettsapparatet siden 2009. FOTO: JOEL SAGET, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

- Scientologenes mentalsjekk er bedrageri

Frankrikes øverste ankedomstol opprettholder dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes øverste ankedomstol opprettholder en dom for bedrageri og en bot på nærmere fem millioner kroner mot scientologikirken.

Den omstridte organisasjonen ble dømt for å ha utnyttet sårbare tilhengere og loppet dem for penger på 90-tallet.

Domstolen avviste organisasjonens krav om at dommen fra 2009 måtte oppheves fordi den angivelige krenket religionsfriheten.

- Sekt, ikke religion Men Frankrike betrakter scientologikirken som en sekt, ikke en religion. Franske myndigheter har tidligere straffeforfulgt tilhengere av organisasjonen, men dommen i 2009 var første gang hele organisasjonen er dømt.

Scientologikirken har tidligere varslet at den vil anke dommen videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Selv om dommen ikke innebærer et forbud mot scientologikirken, er den et slag mot den hemmelighetsfulle organisasjonen som har kjendiser som Tom Cruise og John Travolta som medlemmer.

20 000 euro for mentalsjekk Saken startet med at to kvinner anmeldte organisasjonen.

Den ene sa hun var blitt lurt til å betale organisasjonen 20 000 euro for diverse produkter, blant dem et såkalt elektrometer som skulle måle hennes mentale energi.

Den andre sa hun som ansatt ble tvunget til å ta tester og melde seg på kurs, og da hun nektet, fikk hun sparken.

(NTB-AFP).