Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scientologikirken i Frankrike dømt for bedrageri

Men forblir lovlig.

TOK DET MED ET SMIL: Scientologikirkens advokat Eric Roux reagerte slik da dommen falt i dag. Foto: AP Photo/Jacques Brinon/Scanpix
TOK DET MED ET SMIL: Scientologikirkens advokat Eric Roux reagerte slik da dommen falt i dag. Foto: AP Photo/Jacques Brinon/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Scientologikirken i Frankrike er funnet skyldig i bedrageri, men den blir ikke gjort forbudt.

Scientologikirken ilegges en bot på 5 millioner kroner for å ha utnyttet medlemmer økonomisk, men blir ikke gjort forbudt i Frankrike, heter det i dommen som ble klar tirsdag.

Flere av kirkens ledere ble av domstolen funnet skyldig i å ha presset medlemmer til å betale store summer til kirken. Lederen Alain Rosenberg fikk en betinget fengselsstraff på to år og en bot på i overkant av 250.000 kroner.

Forsvarer Patrick Maisonneuve sier han vil anke og at verken kirken eller lederne har tjent økonomisk på gruppens praksis.

Scientologene mener søksmålet er en trussel mot religionsfriheten, mens påtalemyndigheten ønsket at kirken skulle oppløses.

Saken mot scientologikirken ble innledet etter klager fra to kvinner. En av dem hevdet hun ble manipulert til å gi scientologene i underkant av 170.000 kroner for dyre produkter, inkludert et såkalt elektrometer, som skal måle mental energi.

Scientologikirken ble etablert i USA i 1954 av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard. Den har ifølge egne tall rundt 10 millioner medlemmer på verdensbasis, inkludert kjendiser som Tom Cruise og John Travolta.

Scientologikirken er anerkjent som religion i USA, men den mangler denne statusen i Frankrike, der den skal ha rundt 45.000 medlemmer. Franske myndigheter anser kirken som en sekt.(NTB)


SLUKØRET: Scientologitalskvinne Daniele Gounord forlater retten. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BUREAU / Scanpix
SLUKØRET: Scientologitalskvinne Daniele Gounord forlater retten. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BUREAU / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media