Sciøtz varsler millionsøksmål

Advokat Cato Schiøtz varsler erstatningskrav i millionklassen hvis straffesaken mot Per Kristian Orderud blir henlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da vil det bli snakk om både erstatning og oppreisning, sier Schiøtz til Dagsavisen.

Han mener Landås-saken har skapt presedens. I den saken satt hovedmistenkte fire måneder i fengsel før påtalemyndigheten bestemte seg for ikke å reise noen sak. Hun har senere fått en halv million kroner i erstatning og oppreisning.

Per Kristian og hans kone Veronica Orderud er sammen med Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

1 million

- På bakgrunn av Landås-saken ser jeg ikke bort fra at det nå kan bli reist et samlet krav på 1 million kroner. Jeg ser mange likheter mellom den frihetsberøvelsen og den fokuseringen den hovedmistenkte i den saken opplevde, og det min klient nå gjør. Den dramatiske forskjellen ligger i at vi nå vitterlig står oppe i en drapssak, sier Schiøtz. Drap ble aldri bevist i Landås-saken.

Veronica Orderuds forsvarere Frode Sulland og Ina Strømstad har så langt ikke vurdert et eventuelt erstatningskrav.

Høyesterett

Det kan bli Høyesterett som endelig avgjør spørsmålet om videre varetekt for Per Kristian og Veronica Orderud. Mandag avsa forhørsretten en kjennelse om videre varetekt for de to. Forsvarerne anket saken til lagmannsretten, og en avgjørelse er ventet i dag. Innebærer kjennelsen videre varetekt, vil forsvarerne etter alt å dømme anke til Høyesterett.

Munnkurv

Ifølge Aftenposten blir det trolig allerede i dag klart om Nedre Romerike herredsrett støtter påtalemyndigheten i at forsvarerne i Orderud-saken skal ilegges taushetsplikt.

Politiadvokat Tom Danielson henviste i går ettermiddag til domstolslovens paragraf 130 da han ba retten ilegge forsvarerne Cato Schiøtz og Frode Sulland munnkurv. Ifølge Danielson lekker forsvarerne så mange opplysninger til pressen, at det skader etterforskningen.

Kjennelse i saken kommer trolig allerede i dag.

(NTB)