Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøscooter-krig

Scooterfører: - De landet uhyre nært
Politiet: - Landingen ble gjort i henhold til prosedyre

Politiet får kritikk for landing da det ble gjennomført kontroll av ulovlig scooter-kjøring i Balsfjord.

HELIKOPTERET LIKE OVER: Politiet får kritikk for landing da det ble gjennomført kontroll av ulovlig scooter-kjøring i Balsfjord. Video: Youtube / Moaksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Håkon Haug Enga og kameratene ble overrasket av politiets helikopter forrige lørdag.

- Vi var på en ulovlig scooter-tur i Balsfjord. Vi hadde ikke tillatelse, sier Haug Enga til Dagbladet.

Politiet var også ute på tur lørdag. I et leid helikopter fra Helitrans, jaktet de ned scooter-gjengen på vidda. En video som ble filmet av en av scooter-kjørerne, viser at helikopteret sirklet rundt området som er fullt av spor i snøen.

KONTROLL: Politiet gjennomførte en kontroll av snøscooter-førerene Balsfjord. Ingen hadde tillatelse til å kjøre i området. Ifølge politiet i Nord-Norge politidistrikt er det svangre skimler i området og det er en fare for at reinsdyrene kan abortere. Foto: Thomas Moaksen.
KONTROLL: Politiet gjennomførte en kontroll av snøscooter-førerene Balsfjord. Ingen hadde tillatelse til å kjøre i området. Ifølge politiet i Nord-Norge politidistrikt er det svangre skimler i området og det er en fare for at reinsdyrene kan abortere. Foto: Thomas Moaksen. Vis mer

- De landet uhyre nært. Jeg konfronterte politiet med at jeg synes de landet nært, sier Haug Enga.

Videoen viser at fokksnø virvler opp når piloten lander helikopteret på snøen, bare få meter fra gjengen. To politibetjenter hopper ut fra helikopteret og napper nøklene ut fra scooterne før de ber om å få se førerkort.

- Det var nå nært, sier Haug Enga på videoen.

- Det hender jo det går noen med, men sånn må det være, svarer politimannen.

Spøk

- Det var helt sikkert ment som en spøk, sier Per Olav Sollid, miljøkoordinator i Nord-Norge politidistrikt om kommentaren til politibetjenten som utførte kontrollen.

Filmen er lagt ut på Facebook og Youtube og har skapt mye engasjement rundt hendelsen. Det var avisa Nordlys som først omtalte saken. Scooter-kjørerne kritiserer politiet og piloten for å ha landet for nære. På videoen ser det hele dramatisk ut, men Helitrans opplyser at landingen ble gjort i henhold til prosedyre.

- Årsaken til at piloten landet så nærme var for å unngå «white out». Det betyr at snø virvles opp slik at piloten ikke ser hva som skjer. Han trengte de svarte scooterne som referansepunkt, sier Geir Vidar Sørheim som er administrerende direktør i Helitrans.

Ble det gjort undersøkelser av underlaget?

- Det var foretatt flere landinger i samme området. Snøen var pakket med et tynt lag nysnø over, så det var ikke fare for å synke gjennom,

Helitrans har mottatt en henvendelse fra luftfartstilsynet og har i dag levert en rapport der piloten forklarer hendelsesforløpet.

- Ut fra det vi kan se på filmen mener våre eksperter at det ikke grunnlag for å si at dette var farlig, verken for de på bakken eller for dem som var i helikopteret. Fartøysjefen i helikopteret er den som best kan vurdere helheten rundt risiko., sier Frank Gøran Nordheim i Luftfartstilsynet.

Storm

Per Olav Sollid mener landingen ikke var så dramatisk som scooter-kjørerne vil ha det til.

LANDING: Helikopteret som politiet hadde leid for å kunne gjennomføre kontrollen, virvlet opp mye snø da det landet. Foto: Thomas Moaksen.
LANDING: Helikopteret som politiet hadde leid for å kunne gjennomføre kontrollen, virvlet opp mye snø da det landet. Foto: Thomas Moaksen. Vis mer

- Det er bra trøkk. Fokk og sånt som rotoren virvler opp. Det kan virke mer skummelt enn det det er. Det er jo som en liten storm., sier Solli.

Sollid opplyser at politiet ikke har politihelikopter i nord.

- Det må vi leie inn. Det kontrollpersonellet som er med må stole på flygeren. Vi har ingen betenkeligheter med det som ble gjort.

Ble piloten beordret til å lande så nære for hindre scooter-kjørerne i å flykte?

- Når vi ser scooter-kjørerne og skal lande, så kan man tenke litt taktisk. Flygeren må ta hensyn til at det lander på en plass slik at det ikke søkker ned. Slik jeg forstår det så var det hardt føre i helga, sier Sollid.

Bot

Det ble en dyr scooter-tur for Håkon Haug Enga

- Jeg regner med det ble 15000 kroner i bot, den tar jeg med strak rygg, sier Haug Enga

Scooter-entusiasten forteller at det bare i Balsfjord er 20-30 stykker som driver på med scooter-kjøring og at miljøet er stort.

ENTUSIAST: Håkon Haug Enga tror det blir en stund han kommer seg ut på scooteren igjen. Foto: Privat.
ENTUSIAST: Håkon Haug Enga tror det blir en stund han kommer seg ut på scooteren igjen. Foto: Privat. Vis mer

I etterkant av hendelsen på lørdag har Haug Enga satt i gang en underskriftskampanje for å få politikerne til å legge til rette for løypenett og områder for frikjøring.

I løpet av få dager har 3452 personer skrevet under på oppropet.

- Vi ønsker å komme i prat med politikere, politi og reindriftsnæringa og ønsker en åpen dialog slik at vi får diskutert hvordan dette kan løses godt for alle parter, sier Håkon Haug Enga.