Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scorer hos de unge

Kristelig Folkeparti er ikke lenger bare partiet for eldre og kristenfolk på Vestlandet. Tall fra MMI viser at Kjell Magne Bondevik erobrer stadig nye velgergrupper. Nå sjarmerer han også de yngste velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene viser også at Bondevik stjeler velgere fra de to andre regjeringspartiene.

  • Mens 38,5 prosent av KrFs velgere var over 60 år i første kvartal, viser tall fra årets tre siste måneder at andelen over 60 år har sunket til 31,6 prosent.
  • Kristelig Folkeparti er nå kvinnepartiet framfor noe annet parti: 64,1 prosent av de som sier de vil stemme på KrF, er kvinner.
  • Bakgrunnstallene fra MMI viser at dominansen av velgere fra Sør-Vestlandet avtar noe. KrF trekker til seg nye velgere over hele landet.
  • Partiet har også fått flere velgere med høyere utdanning. Både andelen med videregående utdanning og med utdanning på universitetsnivå har økt kraftig i løpet av året.

Mens 12,8 prosent av KrF-velgerne var under 30 år i første kvartal, er nå 18,7 prosent av velgerne under 30 år.

Ved valget i 1993 hadde KrF tre ganger så mange velgere over 60 år som under 30 år.

Trofaste

KrF-velgerne er også de mest trofaste, i alle fall så kort tid etter valget:
94,2 prosent av KrF-velgerne oppga i siste kvartal i 1997 at de fortsatt ville stemme KrF. Trofastheten i Ap er til sammenlikning 93, 1 prosent, mens Sp-velgerne fortsetter å falle fra det partiet de stemte på i september. 85,4 prosent av Sp-velgerne svarer at de ville stemt Sp, mens 7,3 prosent nå isteden ville stemt på KrF. Venstre-velgerne er heller ikke så sterke i troen på det partiet de stemte på ved valget. 85 prosent av Venstre-velgerne ville stemt samme parti nå. 3,9 prosent av Venstre-velgerne ville stemt på regjeringssjefens parti.

Rødvin og sigar

- Om det er Bondevik-effekten eller Valgerd-effekten som har slått ut, skal være usagt. Kanskje har det gitt effekt at Kjell Magne Bondevik røyker sigar, at Valgerd Svarstad Haugland tar et glass rødvin og at man ikke trenger å være kristen for å stemme KrF. I alle fall ser det ut til at partiet har lyktes i å endre imaget og har klart å trekke til seg nye velgere, sier Even Flaaten i MMI til Dagbladet.

Han tror Bondevik kan gå enda mer fram.
- Partiet er inne i en god trend. Jeg tror det kan ta flere velgere fra både de andre regjeringspartiene og Høyre, som har store problemer. Det kan bli et dilemma for KrF at de nye velgergruppene er opptatt av andre verdier og saker enn de tradisjonelle KrF-velgerne. Hvordan det vil slå ut etter hvert, er uvisst, sier Flaaten.

Endringen i velgersammensetningen til KrF har naturlig nok sammenheng med den eksplosive økningen i oppslutning om partiet.

I løpet av 1997 har partiet doblet oppslutningen.
Bakgrunnstallene viser flere interessante endringer:
I første kvartal i år var fordelingen mellom kvinnelige og mannlige KrF-velgere 44 mot 56 prosent. På slutten av året er kvinneandelen 64,1 prosent.

Senterpartiet har derimot utviklet seg til et mannsparti: Fra 54,2 prosent menn i første kvartal til en mannsandel på 66,3 prosent nå.

Frp, som tradisjonelt har flest mannlige velgere, har styrket seg som mannsparti, fra 63,5 prosent menn i 1. kvartal til 66,1 prosent menn nå.

GODT SPILL:</B> Kjell Magne Bondevik får stadig flere unge supportere. Ved siden av å score hos de unge har KrF også fått økt oppslutning blant kvinner, og er kvinnepartiet framfor noe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!