Scorer hos de unge

Kristelig Folkeparti er ikke lenger bare partiet for eldre og kristenfolk på Vestlandet. Tall fra MMI viser at Kjell Magne Bondevik erobrer stadig nye velgergrupper. Nå sjarmerer han også de yngste velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tallene viser også at Bondevik stjeler velgere fra de to andre regjeringspartiene.

  • Mens 38,5 prosent av KrFs velgere var over 60 år i første kvartal, viser tall fra årets tre siste måneder at andelen over 60 år har sunket til 31,6 prosent.
  • Kristelig Folkeparti er nå kvinnepartiet framfor noe annet parti: 64,1 prosent av de som sier de vil stemme på KrF, er kvinner.
  • Bakgrunnstallene fra MMI viser at dominansen av velgere fra Sør-Vestlandet avtar noe. KrF trekker til seg nye velgere over hele landet.
  • Partiet har også fått flere velgere med høyere utdanning. Både andelen med videregående utdanning og med utdanning på universitetsnivå har økt kraftig i løpet av året.

Mens 12,8 prosent av KrF-velgerne var under 30 år i første kvartal, er nå 18,7 prosent av velgerne under 30 år.

Ved valget i 1993 hadde KrF tre ganger så mange velgere over 60 år som under 30 år.

Trofaste

KrF-velgerne er også de mest trofaste, i alle fall så kort tid etter valget: 94,2 prosent av KrF-velgerne oppga i siste kvartal i 1997 at de fortsatt ville stemme KrF. Trofastheten i Ap er til sammenlikning 93, 1 prosent, mens Sp-velgerne fortsetter å falle fra det partiet de stemte på i september. 85,4 prosent av Sp-velgerne svarer at de ville stemt Sp, mens 7,3 prosent nå isteden ville stemt på KrF. Venstre-velgerne er heller ikke så sterke i troen på det partiet de stemte på ved valget. 85 prosent av Venstre-velgerne ville stemt samme parti nå. 3,9 prosent av Venstre-velgerne ville stemt på regjeringssjefens parti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer