Scorer høyt på finanser og fotball

Gode råd er dyre. På Kapitals liste over lønnstoppen i Norge hersker rådgiverne Tore Myrholt og Simen Vier Simensen i McKinsey Norge. Tore André Flo fikk tredjeplass med sin tomillioners månedslønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lene Marlin og Ole Gunnar Solskjær. Og Christen Heiberg, Reidar Michaelsen og Odd-Einar Christophersen. Det er navn fra topplista over Norges best avlønnede mennesker: en blanding av idrettsidoler, artister, advokater og meklere. Men nesten ingen kjente toppnavn fra næringslivet.

De er travle menn i sin aller beste alder, de fleste som opererer på lista over den desiderte lønnstoppen i Norge. Bladet Kapital har beregnet lønna basert på arbeidsinnsats, grunnlønn pluss provisjon og/eller bonuser, men har holdt - ofte svære - kapitalinntekter utenfor.

Lista avsluttes med folket som har lønnsinntekter på åtte millioner kroner. En alminnelig arbeidstaker må altså jobbe hardt i 20- 30, ja, et helt yrkesliv, for å tjene det lønnstoppene håver inn på ett eneste år.

Veldig travel

Øverst på Kapitals liste troner Tore Myrholt (43), partner i McKinsey Norge, som lever av å gi råd til andre. Han får 33 millioner for jobben, sju millioner mer enn nestemann, McKinsey-partner Simen Vier Simensen (42).

Av andre toppledere omtales de to som noen av de mest innflytelsesrike personene i norsk næringsliv. «Dynamiske, lynende intelligente og strateger av rang,» sier styreformenn og konsernsjefer om de to rådgiverne med 12 timers arbeidsdag og 100 reisedager i året.

Men særlig snakkesalige er de ikke:

- Myrholt har det veldig travelt de neste månedene, så det er usikkert om det er mulig å få snakket med ham, forklarer en vennlig sekretær til Kapital.

Forklaringen stemmer godt overens med et tekstsøk i forskjellige avisarkiver: Der finnes bare omtale av McKinsey-adelens eventyrlige inntekter.

Heller ikke administrerende direktør Christen Heiberg (42) i meklerfirmaet Alfred Berg Norge er særlig snakkesalig. Riktignok fant han i fjor tid til å refse pressen for å spre rykter fra anonyme meklere, mens han understreket at «vår politikk er å ikke ha noen kommentarer».

De 26 partnerne i Alfred Berg delte i fjor 136 millioner kroner mellom seg. Det ga Heiberg en samlet utbetaling på 20 millioner kroner. Da spiller det ikke så stor rolle at Fondsmeglerforbundets etiske råd i fjor også ga Alfred Berg skarp kritikk.

Arbeidende styreformann Reidar Michaelsen i seismikkselskapet PGS sliter også med tilliten, etter at PGS-aksjen nylig sank som en stein. Men god lønn har han - slik også hans hardt prøvede administrerende direktør Bjarte Bruheim hadde inntil han sa opp i går: Henholdsvis 12 og 10 millioner kroner er innsatsen verdt. Det er nok ikke investorene enig i, for øyeblikket.

Skammekrok

Misfornøyde er nok også arbeidsgiverne til fotballspillerne Runar Berg, Vegard Heggem og Tore André Flo:

Tross fornem plassering blant lønnsadelen er de to første plassert på tribunen, mens Flo har måltørke og sitter i skammekroken med sin månedslønn på to millioner kroner - eller en halv million i uka. Ufattelig, men tross alt er yrkeslivet som idrettsstjerne kort og livet langt...

Og Kjetil André Aamodts far har regnet ut at juniors nåværende mangemillionlønn tilsvarer 38 kroner timen, hvis man regner med alle ubetalte treningstimer fra seksårsalder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer