«TROLLJEGERE:» Scotland Yard ansetter nå egne «trolljegere» for å oppklare hatkriminalitet på nett og avsløre såkalte nettroll. Foto: NTB Scanpix
«TROLLJEGERE:» Scotland Yard ansetter nå egne «trolljegere» for å oppklare hatkriminalitet på nett og avsløre såkalte nettroll. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Scotland Yard ansetter «trolljegere». Kritikere frykter et tankepoliti

Oppretter en egen cyberavdeling for å ta nettroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Scotland Yard ansetter nå egne «trolljegere» for å oppklare hatkriminalitet på nett og avsløre såkalte nettroll.

Det melder The Guardian.

Scotland Yard er hovedkvarteret til London-politiet, og «trolljeger»-avdelingen skal ha fått 1,7 millioner pund, i overkant av 18 millioner norske kroner, i bevilgninger.

For det skal Scotland Yard lønne fem «trolljegere» - og oppfordrer frivillige til å bidra i jakten.

- Politiet er fast bestemt på å jobbe med våre samarbeidspartnere for å hanskes med alle typer hatkriminalitet, inkludert de som blir begått over internett, sier en talsperson for London-politiet i en uttalelse om nyopprettelsen, ifølge The Guardian.

Lite konsekvent

I meldinga heter det at de hatefulle ytringene enkeltpersoner og grupper blir utsatt for, i større grad enn tidligere kommer over nettet. Å identifisere nettrollene som står bak, er i tillegg blitt vanskeligere med sosiale medier hvor de kan opptre anonymt, ifølge London-ordførerens avdeling for politi- og kriminalitetssaker.

- Ved opprettelsen av denne avdelingen sender vi en sterk beskjed til de som bruker internettforaer til å spre hat, at vi ikke tolerer deres handlinger. London-politiet vil fortsette å ha en nulltoleranse for alle former for hatkriminalitet, heter det videre i uttalelsen fra Scotland Yard.

London-ordførerens kontor støtter opprettelsen, som tidligere har slått fast at politiets håndtering av nettkriminalitet har vært for lite konsekvent, ifølge The Guardian.

SKEPTISK: Tim Farron, leder av Liberaldemokratene, er skeptisk til den nye «trolljeger»-avdelinga til Scotland Yard. Foto: NTB Scanpix / PA Photos
SKEPTISK: Tim Farron, leder av Liberaldemokratene, er skeptisk til den nye «trolljeger»-avdelinga til Scotland Yard. Foto: NTB Scanpix / PA Photos Vis mer

Kritisk til «tankepoliti»

Den britiske tabloidavisa Daily Mail skriver at «trolljeger»-avdelingen allerede har fått kritikk - før den i det hele tatt har blitt opprettet.

- Vi vil ha mer politi i gatene, ikke et «tankepoliti», sier Tim Farron, leder av det britiske partiet Liberaldemokratene.

- Nettmobbing er et økende og seriøst problem, men politiet burde ikke pro-aktivt oppsøke saker og bli til chatrom-moderatorer, sier Farron.

London-ordførerens kontor har i tillegg utlyst en sivil stilling som en koordinator fir tips fra frivillige sivile og politiet, skriver Daily Mail.

At frivillige etter planen skal bidra så mye i jakten på nettroll, har ført til en bekymring for at et stort antall nettkommentarer vil bli rapportert, selv hvis de var ironiske eller ikke mente noe vondt, ifølge tabloidavisa.

- Voldstrusler må selvføgelig bli etterforsket og straffeforfulgt, men politiet må trå varsomt, sier Robert Sharp, lederen av britiske PEN - en ytringsfrihetsorganisasjon.

Dro vits - ble dømt

Et tilfelle Daily Mail viser til, er rettssaken om en Twitter-melding britiske Paul Chambers skrev i 2010.

Chambers, som var frustrert og forbanna over at Robin Hood flyplass i Sør-Yorkshire var stengt på grunn av snøfall, skrev følgende melding på Twitter, ifølge The Guardian:

«Faen! Robin Hood flyplass er stengt. Dere har en uke og litt til på dere for å ta dere sammen ellers blåser jeg flyplassen til himmels!!».

Chambers ble dømt og anket hele veien britisk høyesterett før saken mot ham falt. Saken ble døpt «Twitter-vits-saken» i britiske medier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer