Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scotland Yard i Portugal for å sjekke Maddie-spor

Jager tre innbruddstyver.

SOV HER: Dette bildet viser soverommet hvor Madeleine McCann sist ble sett før hun forsvant 3. mai 2007. 

Foto: Portugisisk politi
SOV HER: Dette bildet viser soverommet hvor Madeleine McCann sist ble sett før hun forsvant 3. mai 2007. Foto: Portugisisk politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scotland Yard jager tre innbruddstyver i Algarve for å oppklare Maddie-mysteriet. Tre år gamle Madeleine McCann forsvant fra foreldrenes leilighet i feriebyen Praia da Luz om kvelden 3. mai 2007.

I all hemmelighet kom fire Scotland Yard-etterforskere til Portugal mandag for å ha møter med portugisisk politi, melder britiske Daily Mail. Hensikten er å få et tettere samarbeid med portugisisk politi og etterforske om de tre tyvene kan være personene som kidnappet Maddie.

Engelsk politi ønsker å avhøre de tre personene, som skal ha oppholdt seg svært nær McCann-familiene leilighet 5A i hotellet Ocean Club på det tidspunktet Maddie forsvant, skriver avisa. Telefonovervåking skal ha vist at de hadde unormalt mange telefonsamtaler den kvelden.

Den portugisiske avisen Diario de Noticias skriver i dag at det ikke er avklart om Portugal gir Scotland Yard tillatelse til å operere på portugisisk jord. Samtidig har portugisiske myndigheter gjort det klart at de selvsagt ikke vil motsette seg at Maddie-mysteriet blir oppklart. Ifølge Daily Mail hadde Scotland Yard-etterforskerne et tre timer langt møte med sine kolleger i Portugal.

Liten tillit Men det er ikke noe som tyder på en rask oppklaring av forsvinningen som har opptatt medier og opinion i hele Europa i snart sju år.

Politiet i Portugal la bort saken etter ett års etterforskning. Nå er etterforskningen gjenopptatt, denne gangen under ledelse av den svært anerkjente politiinspektøren Helen Monteiro fra Porto. Hennes gruppe har sagt at de vil se på saken med nye øyne og vurdere alle tenkelige løsninger.

Engelsk og portugisisk politi har ikke samarbeidet åpent og tillitsfullt i Maddie-saken. Kontakten skar seg på et tidlig tidspunkt. Politiet i Portugal følte at deres kolleger i England nedvurderte deres kompetanse og til dels neglisjerte deres etterforskning.

Nå ber Scotland Yard om et tettere samarbeid for å finne ut hva som skjedde med Madeleine McCann. Møtet mellom de to lands Maddie-grupper på politihuset i Faro var et steg i denne retningen, politietterforskerne skal også hatt en felles lunsj etter samtalene.

Tror ikke på innbrudd I Portugal trekker mange på skuldrene over den nye utviklingen i saken. Selvsagt ønsker alle at Gerry og Kate McCann, Maddies foreldre, skal få vite sannheten om hva som skjedde med deres datter. Men folk stiller seg undrende til stadig nye opplysninger om mistenkte og teorier om hva som kan ha skjedd.

Svært mange har også sympati med tidligere politietterforsker Goncalo Amaral, som nå er møtt med et erstatningskrav på 10 millioner kroner fra McCann-ekteparet. Saken er oppe for retten i Lisboa. Amaral er overbevist om at Maddie døde i foreldrenes leilighet 3. mai 2007. Det var Amaral som innkalte Gerry og Kate McCann til avhør som mistenkte. Da han ble tatt av etterforskningen og McCann-sporet ble forlatt, skrev Amaral boka «A verdade da mentira» (Sannheten om løgnen). Både boken og en seinere TV-versjon var svært populære i Portugal, og boka ble oversatt til åtte språk.

Goncalo Amaral har i et intervju med Dagbladet hevdet at innbruddstyver ikke kan ha kidnappet Maddie. Han viste til at det var ingen spor etter innbrudd. Leiligheten var ryddig, alt lå på sin vante plass.

- Tyver er på jakt etter verdisaker, ikke etter ei tre år gammel jente, sa Amaral til Dagbladet.

Gerry og Kate McCann og derers innflytelsesrike støttespillere tror Madeleine fortsatt kan være i live. I dag ville hun være ei jente på snart 10 år. Fra mange deler av verden er det kommet tips om observasjoner av ei jente som ligner på Madeleine. Stadig nye opplysninger holder liv i mysteriet, og familiens håp om gjenforening.

SAVNET: Madeleine McCann. Foto: AFP / HO / NTB scanpix
SAVNET: Madeleine McCann. Foto: AFP / HO / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart