Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scotland Yard jakter massemorderens påståtte britiske kontakter

Antiterror-etterforskere prøver å finne ut om Anders Behring Breivik var en del av et større nettverk.

TERROR: Regjeringskvartalet i Oslo sentrum så ut som en krigssone etter at terroristen Anders Behring Breivik sprengte en bombe før han dro til Utøya for å utføre massakren som kostet 86 personer livet. 
Foto: Holm Morten  / Scanpix
TERROR: Regjeringskvartalet i Oslo sentrum så ut som en krigssone etter at terroristen Anders Behring Breivik sprengte en bombe før han dro til Utøya for å utføre massakren som kostet 86 personer livet. Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Scotland Yards antiterror-etterforskere jobber på spreng med å finne ut om terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik (32) var en del av et større nettverk, melder den britiske avisa The Telegraph.

Blant annet nevnes en britisk «mentor» med navn Richard i det over 1500 sider lange manifestet der han har skrevet om motivet og planleggingen i forkant for angrepet.

Større nettverk? I manifestet bruker han navnet Andrew Berwick, den angeliske versjonen av sitt navn, og er datert 2011 i London.

Scotland Yard prøver nå å finne ut for sikkert om Breivik har besøkt London den siste tida og om han er en del av et større nettverk med planer om å utføre lignende angrep.

32-åringen har ifølge avisa sagt at han er en del av martyrcelle bestående av opptil 80 enkeltpersoner rekruttert rundt om i Vest-Europa som er klare til å følge i hans fotspor og forberede angrep mot multikulturelle og åpne samfunn.

En Scotland Yard-kilder forteller til The Telegraph at de ikke har informasjon om at Breivik har besøkt Storbritannia i år, men at de nå undersøker eventuelle forbindelser med britiske ekstremister.

- Møtte sju likesinnede I manifestet hevder Breivik at han ble rekruttert til det han kaller Knights Templar under et møte i London i april 2002. To britiske ekstremister skal ha holdt møtet, og åtte personer totalt skal ha deltatt.

Disse navngis ikke, men ifølge The Telegraph skal britiske politimyndigheter jobbe iherdig med å finne ut om det er sannhet i dette og eventuelt hvem dette er.

Blant de sju andre som deltok på møtet, skal det ifølge Manifestet ha vært personer fra Frankrike, Tyskland, Hellas, Nederland og Russland.

UTFØRTE MASSAKRE: Her er et bilde av massemorderen Anders Behring Breivik før han ble pågrepet av politiet fredag. Rundt ham ligger det flere lik. 
Foto: Marius Arnesen / Scanpix
UTFØRTE MASSAKRE: Her er et bilde av massemorderen Anders Behring Breivik før han ble pågrepet av politiet fredag. Rundt ham ligger det flere lik. Foto: Marius Arnesen / Scanpix Vis mer

Han skriver i manifestet at møtet ikke var et et stereotypiske høyreekstremt møte «med underpriviligerte rasistiske skinheads med kort temperement».

- De fleste av dem var vellykkede entreprenører, forretningsmenn eller politiske ledere, hevder han.

- Nært forhold til engelskmann Blant informasjonen som skal være av spesiell interesse for britene er det han skriver om sin mentor.

- Jeg hadde eller har et relativt nært forhold med minst en av dem, en engelskmann, som ble min mentor(...) La oss kalle ham Richard.

Han skriver videre at mentoren skal ha beskrevet for ham hva den «perfekte tempelridder» var og skrev de det grunnleggende fundamentet til manifestet.

INNRØMMER TERROR OG MASSEDRAP: Anders Behring Breivik har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld.
INNRØMMER TERROR OG MASSEDRAP: Anders Behring Breivik har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld. Vis mer