Scott har vært lammet siden ulykken for ti år siden. Nå kan han kommunisere igjen

Legene trodde han var i en vegetativ tilstand. Banebrytende teknologi viser noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske kringkasteren BBC sender i kveld et program om banebrytende hjerneforskning. I «The mind reader: Unlocking my voice», en Panorama-spesialsending, får seerne blant annet se Scott Routley fortelle legene at han ikke føler smerte.

Den beskjeden har legene ventet på i ti år. Routley ble kraftig skadd i en bilulykke for ti år siden, og siden har han vært ute av stand til å røre seg eller kommunisere med omverdenen. Man har antatt at han har vært i en vegetativ tilstand, en slags form for koma i en «overflatisk» våken tilstand.

Forskere fra Cambridge University i Storbritannia og hjerneavdelingen ved University of Western Ontario har imidlertid utviklet en teknikk som gir ham muligheten til å «snakke» igjen.

Tenkte på tennis og husvandring Ved hjelp av en fMRI-skanner registrerer forskerne forandringer i blodflyten i hjernen. Mens de overvåkes får pasientene beskjed om å forestille seg at de spiller tennis og at de går rundt i stua hjemme.

Seinere skal pasienten igjen tenke hardt på en av disse tingene - tennis for å svare ja, husvandring for å svare nei på legenes spørsmål.

Ifølge BBC er det første gang en pasient som har vært lammet etter alvorlig hjerneskade har klart å gi klare svar som er relevante for behandlingen de får.

Scott Routley ble stilt spørsmålet om han følte smerte. Da tenkte han hardt på å vandre i huset sitt, og forskerne gjenkjente blodstrømmen.

- Ikke vegetativ Professor Adrian Owen, som ledet forskningsteamet, sier til BBC at Routley helt klart ikke er i en vegetativ tilstand.

SVARTE: Hjerneskadde Scott Routley klarte å svare forskerne. Se øyeblikket i videoen under. Foto: BBC.
SVARTE: Hjerneskadde Scott Routley klarte å svare forskerne. Se øyeblikket i videoen under. Foto: BBC. Vis mer

- Scott har klart å vise oss at han har en bevisst, tenkende hjerne. Vi har skannet ham flere ganger, og mønsteret i hjerneaktiviteten viser at han helt klart velger svar på spørsmålene våre. Vi mener at han vet hvem og hvor han er, sier forskeren.

Dette omtaler han som et banebrytende øyeblikk.

- Å kunne spørre en pasient om noe viktig har vært målet vårt i mange år. I framtida vil vi kunne spørre hordan vi kan forbedre livskvaliteten deres. Det kan være enkle ting som underholdningen vi tilbyr eller når på dagen de skal vaskes og mates, sier han.

Panorama-programmet har fulgt flere pasienter både i Storbritannia og Canada over mer enn ett år.


    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    Get Adobe Flash player