Scud-raketter til Libya funnet på Heathrow

35 kasser med våpendeler til Scud-raketter adressert til Tripoli ble funnet på Heathrow i november. Nå refser Storbritannias utenriksminister Gadaffi for å gå utenom våpenembargoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler til våpen som kan bære kjemiske eller biologiske stridshoder over en distanse på 100 mil. Materialene var på vei til Tripoli, som er hovedstaden i Libya.

Storbritannias utenriksminister Robin Cook sier nå at London vil gi klar beskjed til Muammar el Gadaffi regjering, skriver BBC.

Den høyst ureglementerte forsendelsen ble oppdaget på en flyvning via Tripoli til Malta den 24. november i fjor. Detaljer rundt våpenfunnet har vært holdt skjult fram til i dag. Forsendelsen skal ha inneholdt 32 kasser med deler til Scudraketter som ligner dem Irak brukte under den forrige Gulf-krigen.

Man har lenge forsøkt å bedre forholdet mellom London og Tripoli. Etter at Libya valgte å utlevere de mistenkte i Lockerbie-saken, ble de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene blir gjenopprettet etter et opphold på 15 år. Gadaffi uttalte at han hadde gitt avkall på terrorisme og militær aggresjon.

- Vi har lenge vært bekymret over Gadaffis militære ambisjoner, sa Cook på BBCs frokost-TV. - Derfor endret vi ikke våpenembargoen, på tross av framgangen vi gjorde i fjor. Den siste utviklingen viser at det var riktig, sa Cook.

Den nylig gjeninnsatte ambassadøren til Libya gir England en kanal som de kan uttrykke sin misnøye gjennom.

- Vi vil gjøre det klart at Libya ikka kan omgå våpenembargoen ved å gå gjennom England, sa Cook.