Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scwitters: Dette er saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

#

  • Den tyskfødte kunstneren Kurt Schwitters (1887- 1948) flyktet fra nazistene til Norge på 1930-tallet og videre til England. Han etterlot seg en stor kunstskatt. Sønnen Ernst forvaltet kunstsamlingen, men den 16. september 1993 fikk han slag.
  • Det oppsto en rettstvist mellom hans engelske venninne Kathie Ashley og hans norske familie, kona Lola Schwitters, sønnen Bengt og den norske hjelpevergen, bærumsadvokaten Tone Bjørn. Ashley forsøkte å beholde den lamme og stumme Ernst, men familien fikk ham utlevert til Norge etter lange rettsforhandlinger. Han døde i fjor.
  • Ernst Schwitters hadde gitt MIFA (Marlborough International Fine Art) i oppdrag å forvalte kunsten. Hjelpevergen og familien sa opp avtalen, men MIFA nektet å levere tilbake kunstverkene. Tidligere i år klarte familien å få ut 290 bilder fra et lager i England, nå gjelder striden 350 kunstverk som holdes på lager i Sveits. MIFA ønsker å beholde 56 malerier, eller en erstatning for tap de mener å ha hatt etter at avtalen ble sagt opp.

# URSULA REUTHER, konservator ved Sprengel-museet i Hannover, vurderer Schwitters-bildene på vegne av familien. Hun skal skrive tilstandsrapport. # Foto: KEITH HAMMETT

# LAGRING: Slik oppbevares deler av Kurt Schwitters' kostbare kunstskatt.

Hele Norges coronakart