SD forlot gudstjeneste i protest

Da biskop Eva Brunne prekte om rasisme på riksdagsåpningen reiste Sverigedemokraternas representanter seg og gikk i protest.

GIKK I PROTEST:
Riksdagsrepresentanter for Sverigedemokraterna forlater Storkyrkans gudstjeneste før Riksdagens åpning tirsdag fordi biskopen  i sin preken talte om rasisme fremmedfiendtlighet. Partiets leder Jimmie Åkesson i folkedrakt med gule bukser.
Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
GIKK I PROTEST: Riksdagsrepresentanter for Sverigedemokraterna forlater Storkyrkans gudstjeneste før Riksdagens åpning tirsdag fordi biskopen i sin preken talte om rasisme fremmedfiendtlighet. Partiets leder Jimmie Åkesson i folkedrakt med gule bukser. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Da biskop Eva Brunne prekte om rasisme på gudstjenesten i forbindelse med riksdagsåpningen, reiste Sverigedemokraternas representanter seg og gikk i protest.

«SKAM, SKAM, SKAM! Skam over den svenske kirken. SKAM over biskop Eva Brunne!» skrev talsperson Linus Bylund for Sverigedemokraterna i Stockholm på Twitter om tirsdagens gudstjeneste og biskopens preken.

- Den rasismen som sier at du ikke er like mye verdt som jeg, at du ikke skal ha samme rettigheter som jeg, ikke er verdt et liv i frihet, og dette av én eneste grunn: at vi tilfeldigvis er født i ulike deler av verden - det er ikke verdig et demokrati som vårt å skille mellom mennesker, sa biskopen i sin preke.

Hun trakk fram den store demonstrasjonen mot rasisme som fant sted i Stockholm mandag, en demonstrasjon som var rettet mot SD. Det har vært flere demonstrasjoner mot rasisme i Sverige etter at Sverigedemokraterna ble valgt inn i Riksdagen.

SD-representant Kent Ekeroth forklarte overfor Expressen at gruppen forlot kirken i protest.

- Kirken klarte ikke la være å agitere mot SD. Vi gikk i protest, sier han.

- Det var litt vanskelig å ta biskopen alvorlig når hun sto og propaganderte politikk, sier SDs pressesekretær Erik Almqvist til Expressen. Han mener biskopen tar side med «venstreekstremister».

Folkpartiets Johan Pehrson kaller SDs protestaksjon et at de største etikkbruddene han har sett. Også Kristdemokraternas Göran Hägglund er svært kritisk. (NTB)