FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Valg i Sverige

SD nådde ikke opp til forventningene: - Donald Duck-resultat

Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson hadde håpet på å bryte ønskegrensa på 20 prosent.

Det meste har handlet om Sverigedemokraterna i forkant av valget i Sverige. Resultatet viser at det omdiskuterte partiet kan juble for oppgang, samtidig som flere er skuffet over at de ikke gjorde det så bra som de hadde forventet.

I tidligere valgmålinger har SD med Jimmie Åkesson i spissen hatt en oppslutning på omtrent 19 prosent. Det første skremmeskuddet kom da TV4 offentliggjorde sin valgmåling, hvor partiet hadde en oppslutning på 16,3 prosent.

SD klarte imidlertid å klatre litt i løpet av kvelden, og det endelige valgresultatet viser at de fikk en oppslutning på 17,6 prosent. Det er en oppgang på hele 4,7 prosentpoeng.

- Jeg ser på TV at det er vanskelig å si hvem som har vunnet. Jeg vet hvem som har vunnet. Det er Sverigedemokraterna, sier Jimmie Åkesson til partiets valgvake.

Ingen har tatt Åkesson-kontakt

Videre stilte han et ultimatum til Kristersson:

- Ulf Kristersson har sagt at han skal skifte ut regjeringen i dag. Hvordan tenker du å bytte regjering, Ulf Kristersson? Skal du velge Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson?

Ifølge Expressen har ingen partier så langt tatt kontakt med Åkesson mandag morgen. Han kommer også med klar tale til de som eventuelt skulle ta kontakt.

- Vi kommer til å stemme nei til alle partier som ikke gir oss noe innflytelse, sier han, ifølge Expressen.

Kraftig angrep

Da statsminister Stefan Löfven gikk på scenen under Socialdemokraternas valgvake, benyttet han anledningen til å opplyse om at han blir sittende, samtidig som gikk til angrep på SD:

- Jeg er skuffet over at et parti - som har røtter i nazismen, som har personer som ønsker død over journalister og som har hyllet Adolf Hitler - kan få så mye makt.

- Sverigedemokraterna kan ikke - og kommer aldri til å tilby noen forbedring for samholdet, raste han.

- Donald Duck-resultat

På Twitter reagerte flere på at SD gikk mot en oppslutning som er under forventningene.

- Jeg er glad for at SD fikk et mye dårligere valgresultat enn mange hadde forventet, og at Socialdemokraterna gjorde det bedre enn hva mange hadde trodd. Så jevnt mellom blokkene. Blir en lang natt, skriver professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, Ulf Bjereld (S).

- Det meste tyder på at SD, til tross for tydelig framgang, ikke blir den store skrellen som mange hadde trodd/fryktet, skriver Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt (M).

- Får SD 17,7 prosent, er det et Donald Duck-resultat sammenliknet med forventningene, skriver politisk redaktør i Aftonbladet, Anders Lindberg.

«Rysare»

Det ble dramatisk helt til siste slutt under kveldens valg i Sverige. Det ble tidlig klart at Socialdemokraterna og sittende statsminister Stefan Löfven ville gjøre et dårlig valg, men de har likevel noe å være fornøyd over.

Det foreløpige valgresultatet viser derimot at Alliansen kom seg i posisjon. Det åpner for at Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, kan bli Sveriges neste statsminister.

For mens De rødgrønne foreløpig har 144 mandater i Riksdagen, har Alliansen 143. Dermed er det klart for avjørende forhandlinger de neste ukene.

Det ble også en kamp om å bli Sveriges nest største parti. I løpet av kvelden så det ut til at SD skulle komme seg foran Moderaterna, men det endelige valgresultatet viser at sistnevnte tok det siste stikket.