Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Sverige

SD-politikere drapstruet utenfor valglokale - svensk politi jakter på ungdommer

- Jeg er gravid og ble veldig redd for at de skulle slå meg i magen, sier Emilia Orpana.

VALGDAG: Valglokalene åpnet klokken 08 for å stemme i riksdagsvalget i Sverige. Følg Expressens live-sending fra valgdagen her! Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Stockholm jakter på to unge menn etter at Sverigedemokraternas politiker, Emilia Orpana, ble utsatt for drapstrusler i forbindelse med det svenske valget søndag. Kvinnen ble ifølge Expressen angrepet av to unge menn ved tettstedet Ösmo i formiddag.

- Jeg er gravid og ble veldig redd for at de skulle slå meg i magen, sier politikeren til Expressen.

TRUET: Emilia Orpana skal sammen med en partifelle ha blitt truet på livet søndag. Foto: SD
TRUET: Emilia Orpana skal sammen med en partifelle ha blitt truet på livet søndag. Foto: SD Vis mer

«Jævla rasister»

Ifølge avisa var det særlig den ene av de to unge mennene var pågående under hendelsen. Også en annen SD-politiker, som befant seg på stedet sammen med Orpana, skal ha blitt truet på livet.

- Vi ble kalt for «jævla rasister». Vi ble truet med at de skulle knuse hodene våre og ta livet av oss, forteller Orpana til Expressen.

Aftonbladet skriver søndag ettermiddag at de har mottatt anmeldelser i forbindelse med truslene. Pressetalsmann hos politiet, Mats Eriksson, sier at ingen ble skadet i hendelsen.

Politiet opplyser samtidig at det er snakk om ungdommer som stakk av fra stedet etter episoden. Politiet er nå ute og leter etter dem.

- Kjempetrist

SDs partileder, Jimmie Åkesson, har allerede vært ute og kommentert hendelsen. Til avisa sier han at han har inntrykk av at det i forkant av valget har vært uvanlig mange overfall og angrep, særlig ved valglokalene. Han beskriver hendelsene som en trist utvikling.

- Det er kjempetrist. Jeg vet ikke noe om overfallet, men skal undersøke mer om hva som har skjedd. Det er viktig at vi står opp mot slike krefter, både for demokratiet og for at vi alle skal behandles som likeverdige, sier Åkesson til avisa.

Thrilleravslutning

Det svenske valget ser ut til å bli en thriller av de sjeldne, og har virkelig tilspisset seg den siste tida. Mens svenske velgere kaller valget «et jævla hykleri», har ikke statsminister Stefan Löfven gitt opp.

- HYKLERI: Det svenske riksdagsvalget er rett rundt hjørnet. Usikkerhet, frykt og gjensydde munner møtte Dagbladet da vi besøkte den svenske hovedstaden for å høre hva de selv tenker om valget. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Han kan fortsatt beholde makta i Sverige, selv om kveldens valgresultatet bare markerer begynnelsen på tunge forhandlinger mellom partiene og blokkene i Sverige. Dersom de borgerlige partiene finner en slags enighet med Sverigedemokraterna, noe som slettes ikke er sikkert, er Löfven ferdig for nå.

Likevel var han ved godt mot da han møtte Dagbladet søndag ettermiddag.

- Det er jo velgerne som bestemmer, men jeg tror vi vinner. Det føles bra, jeg tror vi kan gjøre et godt valg i dag, sier Löfven til Dagbladet mens sikkerhetspolitiet gjør sitt ytterste for å holde journalister og publikum på avstand.

Statsministeren forteller at han sov godt natta før valget, hvor Sverigedemokraternas oppslutning er det største spørsmålstegnet før valgdagsmålingen kommer klokka 20 i kveld. Meningene er delte på borgerlige side om man bør samarbeide med SD og Jimmie Åkesson.

SD kan nå få 20 prosent av stemmene, og sammen med Åkessons parti ville Alliansen hatt flertall og kastet Löfven ut av regjeringskontorene.

- ABSURD: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, kommenterer hendelsene som har utspilt seg ved innspurten av valget i Sverige. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hele Norges coronakart