Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SD-politikeren avslørt: «Jævla jungelneger»

Flere kandidater for Sverigedemokraterna blir konfrontert med sine rasistiske utspill på nett.

SVENSK VALG: Den svenske avisa Expressen avslører flere av SD-kandidatenes rasistiske ytringer på forskjellige nettsider, blant annet Yrsa Bernecker, som vil holde «raser» atskilt og kaller biskop Eva Brunne for «muslimhore».Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske valget nærmer seg med stormskritt. Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) har vokst kraftig foran det avgjørende valget, der valg til Riksdagen, kommuner og län (fylker) er slått sammen.

Den svenske avisa Expressen avslører i dag flere av SD-kandidatenes rasistiske ytringer på forskjellige nettsider, blant annet Yrsa Bernecker, som vil holde «raser» atskilt og kaller biskop Eva Brunne for «muslimhore».

12 000 kommentarer

Avisa har avslørt kandidater i valget som anonymt har uttrykket seg rasistisk eller på andre måter hatefullt på nettsteder som Samhällsnytt, Avpixlat och Fria tider. Dette er populære nettsteder med mye falske nyheter.

I Helsingborg stiller Yrsa Bernecker til valg for SD i kommunevalget. Hun er en av de flittigste kommentatorene på hatsidene, med over 12 000 kommentarer som hun har skrevet så seint som fram til helgen.

På Samhällsnytt skriver hun at hun «tror på etnisk homogene land», og på Avpixlat skriver hun om raser:

«Man kan ikke tvinge sammen ulike raser» og «etnisitet er noe man er født med og svenske gener er ikke noe man kan skaffe, sånn er det bare».

NEKTET: Yrsa Bernecker nektet å svare på Expressens spørsmål da de konfronterte henne. Foto: Expressen
NEKTET: Yrsa Bernecker nektet å svare på Expressens spørsmål da de konfronterte henne. Foto: Expressen Vis mer

Hun sprer også antisemittiske konspirasjonsteorier, der hun mener at «sionister» står bak «New World Order»:

«Hvor mange av disse politikerne og kjendisene har jødisk blod i sine årer i forskjellige grader? I all hemmelighet kanskje? Kan det være grunnen til oppropet? Bare lurer …»

New World Order er en konspirasjonsteori om en framvoksende, hemmelig og totalitær verdensregjering, og sionisme er en form for jødisk nasjonalisme.

Hun mener at hatsiden Avpixlat ikke gikk hardt nok ut mot jødene:

«Når det gjelder jøder så synes jeg at både Avpixlat og øvrig fri media synger for det meste halvsungne viser».

Hyller Putin

I flere innlegg hyller hun Russlands president Vladimir Putin.

«Han er alt det vår egen statsminister ikke er. Putin står mot globalismen og oligarkene, en avfå som gjør det i dag. Det anser jeg som viktig, ikke minst for verdensbalansens skyld», skrev hun på Samhällsnytt i vinter.

Og på Avpixlat skrev hun: «Heia Putin!»

Hun vil forby islam i Sverige og skriver at arabere «mistet sine hjerneceller».

Biskop Eva Brunne, som jobber for dialog mellom kristendom og islam, kaller Bernecker for «muslimhore».

Når Expressen treffer henne vil hun ikke svar på noen spørsmål, men sier i stedet:

- Forsvinn, ellers ringer jeg politiet for trakassering.

«Jævla jungelneger»

I Enköping stiller Joakim Lindhom til valg for SD i kommunevalget og som tredjemann på SDs liste i fylkesvalget i Uppsala. På Fria tider har han skrevet om tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt:

«Jævla jungelneger, kan noen gi ham juling».

Han omtaler Åsa Romson, forrige talsperson for det svenske Miljøpartiet de grønne, som et «motbydelig menneske».

«Hun vil systematisk sluse inn bidragsparasitter. Ber inderlig at hun får en betydelig straff for dette».

Lindholm skriver også om somaliere:

«Slappe folk som ikke bidrar med noen ting. Som en flått drenerer de bare velferden og blir fete. Det er derfor man ser deres koner i sine gardiner - de er alltid fete. Litt av en fornærmelse mot deres landsmenn som sulter i hjemlandet».

Kaller tiggere for «avskum»

Lindholm kaller tiggere for« avskum» og rumenere for «siggiser». Han ønsker også å straffe alle politiske motstandere når SD får makten.

«Politisk korrekte har ikke noe hjerte for svenskene. Det handler bare om å hjelpe fremmede folkeslag og andre land. De har slått sitt land i ryggen og skal straffes deretter når SD har makten (det er bare et spørsmål om tid)».

I en melding til Expressen skriver Lindstrøm at han trekker sitt kandidatur:

- Jeg har ikke noe minne av å lage vulgære, ubehagelige og liknende kommentarer på nettet for fem år siden, og jeg står absolutt ikke for slike meninger.

- Derfor har jeg heller ikke fortalt partiet om dette i forbindelse med mitt kandidatur. Det kan hende jeg har gjort det for lenge siden og da tror jeg at partiet ikke vil ha meg som kandidat. Jeg beklager om jeg har såret noen med mine kommentarer.

«Bak dørene» i SD

I Halland sitter Anton Nilsson for SD i regionrådet. I valget er han toppkandidat for partiet som andremann i både fylkesvalget og kommunevalget i Halmstad.

I Fria tider roser han nazistlederen Daniel Höglund, som han omtaler som en god politiker og taler som setter svenskene foran.

På samme side snakker han også om etnisitet i partiet:

«Mener dere at visse ting ikke kan sies rett ut, og hvis du får spørsmålet «hva vil du gjøre for å motvirke fremmedfrykt?» så må Jimmie svare noe som lyder positivt. Bakom dørene derimot snakkes det om etnisitet også så klart, som en av de viktigste brikkene for et bra svensk Sverige».

STILLER TIL VALG: Anton Nilsson nekter for å ha «skrevet noe på ideologisk avvikende sider». Foto: Expressen
STILLER TIL VALG: Anton Nilsson nekter for å ha «skrevet noe på ideologisk avvikende sider». Foto: Expressen Vis mer

Når Expressen ringer opp Anton Nilsson for å stille spørsmål om rosen av nazistlederen og hva som sier i SD «bak lukkede dører», legger han på.

I en tekstmelding skriver han:

- Jeg kan meddele at jeg ikke har skrevet noe på ideologisk avvikende sider som Fria tider.

Når avisa spesifiserer hva han har skrevet på diverse hatsider, velger han å ikke svare.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!