- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

SD-topp mener Åkesson med fordel kunne ordlagt seg annerledes

Aron Emilsson i Sverigedemokraterna hevder likevel at partilederen har rett, og sier de omstridte ordene er misforstått og mistolket.

STOCKHOLM (Dagbladet): I forbindelse med gårsdagens debatt på SVT falt ordene «alle» i Sverige snakker om dagen derpå:

- Vi må stille oss spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb? Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige og da er det vanskelig å få jobb, sa Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson.

«Disse menneskene» Åkesson snakket om var innvandrere til Sverige. SVT, Sveriges NRK, valgte å ta avstand fra uttalelsene etterpå, noe som fikk Åkesson til å rase.

Lørdag kveld blir det klart at Sverigedemokraterna som følge av SVTs opptreden boikotter SVT til etter valget. Partiet anmelder også kanalen til OSSEs valgobservatører.

Se video av den omstridte hendelsen øverst i saken.

Kunne ordlagt seg annerledes

SD-topp Aron Emilsson, som sitter i Riksdagen for partiet, forteller Dagbladet at Åkesson med fordel kunne ha ordlagt seg annerledes under debatten fredag kveld.

- Ja, det er viktig med tydelige resonnementer, slik at velgerne forstår oss. Det vi faktisk mener er at alle skal få en mulighet til å ta del i det svenske samfunnet. Samtidig mener jeg Jimmie Åkesson har rett når han sier at du i praksis ikke er mulig å ansette dersom du ikke kan svensk eller våre sosiale koder, forteller Emilsson.

Han understreker at budskapet til partilederen var riktig.

Strategi

AVVISER STRATEGI: Aron Emilsson i SD mener Jimmie Åkesson ikke har noen strategi i håndteringen av SVT. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVVISER STRATEGI: Aron Emilsson i SD mener Jimmie Åkesson ikke har noen strategi i håndteringen av SVT. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Emilsson er SDs kulturpolitiske talsperson og møter Dagbladet på Sergels Torg i Stockholm sentrum. Stadig blir Emilsson avbrutt av velgere som ber om en forklaring rundt disputten mellom SD og SVT. Mange eksperter har spekulert i at Sverigedemokraterna kommer til å tjene på disputten med SVT.

- De fleste jeg snakker med ønsker bare å vite om det var en bevisst strategi fra Jimmie, sier han og smiler.

- Var det en bevisst strategi dét, da?

- Jeg tror ikke det var noen bevisst strategi. Alle spisser seg litt til i den siste debatten. Uansett om man synes Åkessons ordvalg var over grensen eller ikke, så har han rett i budskapet han kommer med, svarer Emilsson.

Dagbladets kommentator Marie Simonsen er blant dem som tror Sverigedemokraterna kan ende med å tiltrekke seg flere velgere etter utspillet fra SVT. Hun mener også at norske medier ville håndtert saken på en helt annen måte enn SVT har gjort.

- ABSURD: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, kommenterer hendelsene som har utspilt seg ved innspurten av valget i Sverige. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Mistolket og misforstått

Emilsson i SD mener Jimmie Åkesson bare sa sannheten, selv om enkelte ikke liker å høre den.

- I flere år har vi sett at trossamfunn får offentlig støtte selv om de er mest opptatt av å forfekte sharialov. Vi har moralpoliti på gatene og torgene. Det finnes parallellsamfunn. Flere partier vet dette. Det Jimmie gjorde i går var å våge å snakke om det, sier Emilsson.

- Så ble det han sa mistolket og misforstått. Det han mente var at man ikke er svensk selv om man har en jobb her, og at det kan være vanskelig å få jobb om du ikke er svensk, fortsetter han.

Centerparti-leder Annie Lööf var blant dem som reagerer voldsomt på Åkessons uttalelse under debatten. Hun hamret knyttneven i bordet under debatten i går, og er like forferdet i dag.

- Jeg synes det han sa var fælt. Jeg synes det er trist at SD får ikle seg offerrollen de siste dagene før valget. I dag må vi bruke tid på å snakke om Jimmie Åkessons kalender, framfor å snakke om politikk. Jeg synes det er viktig å ta debatten med Åkesson, sier hun i intervju med svenske Expressen.