SDØE for Dummies

I kveld ble den norske oljeformuen fordelt. Arvesølvet blir delprivatisert. Det er dine penger dette handlet om, kanskje like greit å sette seg inn i saken? Les Dagbladet.nos «SDØE for Dummies».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du gitt opp å følge med når økonomene snakker? Du er ikke alene. De gråkledde ekspertene hiver om seg med forkortelser og beregninger som det er umulig for andre å forstå. Men det de snakker om, angår deg likevel.

Dette er SDØE:

Statens Direkte Økonomiske Engasjement. SDØE er et eget selskap som eies av staten - altså av oss. SDØE er et slags oljeselskap som ikke pumper opp olje. I stedet eier selskapet andeler i olje- og gassfeltene i Nordsjøen. I noen av feltene eier SDØE alt, andre steder eier SDØE en mindre andel. Noen av feltene er store og fulle av olje, andre er små og henter ikke opp særlig mye. Det er altså noen felter vi liker veldig godt, og noen felter vi ikke er så glade i.

Det eneste SDØE egentlig gjør, er å få inn penger fra oljefeltene og gi pengene videre til staten. Når vi snakker om det sorte gullet og hvor rike vi er i Norge, snakker vi egentlig om alle pengene som SDØE får inn på våre vegne. For hver liter som pumpes opp fra oljefeltene i Nordsjøen, går det penger inn til SDØE.

Dette er Statoil:

Stort norsk oljeselskap, eid av oss (staten) - enn så lenge. Staten er nemlig en forsiktig og kjedelig eier, og oljemarkedet i resten av verden er i bevegelse hele tida. Derfor vil Statoil ha andre eiere, også, sånn at de ikke blir sidrompa og umoderne. De vil gjerne samarbeide med andre selskaper, og de vil gjerne slippe at staten holder igjen på alt mulig. Regjeringen sier at det er greit: Vi kan selge en del av aksjene våre i Statoil, siden Statoil trenger mer frihet og nye ideer for å henge med på det som skjer i resten av verden.

Hvis vi selger en del av de statlige akskjene, men ikke alle, kalles det delprivatisering. Hvor mange aksjer vi (staten) vil selge, skal bestemmes nå. Kanskje 10 prosent, kanskje 40 prosent. Sannsynligvis ender vi med å selge rundt 20 prosent.

Argumentasjonen for å selge, er at vi tross alt blir sittende med mesteparten av aksjene. Dessuten betaler Statoil store summer i skatter og avgifter til staten. Hvis de tjener mer, må de betale mer til staten. For at de skal tjene mer penger, må de ha mer frihet. På sikt tror vi at vi får mer penger i statskassa av å selge noen aksjer. Dessuten får vi jo en engangssum for aksjene, også.

Derfor hører du alltid om både SDØE og Statoil samtidig

Statoil vil ut i den store verden. Hvis vi skal selge 20 prosent av Statoil, må noen ønske kjøpe de 20 prosentene. Men de fleste som kan tenke seg å kjøpe litt av Statoil, synes det er negativt at staten blir sittende med en stor andel av selskapet og mest makt. I Statoil mener de også at selskapet er for lite til at salget virkelig kommer til å ta av. For å bli mer populære og pynte litt på bruden, ber Statoil oss (staten) pent om å få kjøpe litt av oljefeltene i Nordsjøen for en billig penge. Da kan Statoil raskt bli mye større.

I dag er det SDØE som eier disse feltene. Staten er enig i at det kanskje kunne være lurt å gi Statoil litt av SDØEs oljefelter. Da kan vi selge aksjene våre dyrere, og da får vi inn mer penger. Det er greit med penger i kassa. I fremtiden kan noen finne opp noe lurt som gjør at vi ikke bruker så mye olje som i dag. I så fall er jo ikke SDØE så mye verdt uansett. Bedre å selge ut litt nå.

Mange er uenige med staten i dette. SDØE eier oljefelter som tilhører hele folket. Oljefeltene har gjort Norge til et rikt land, og kanskje er det de som gjør oss rike fremover også. Å selge oljefeltene, er som å selge arven vår. I fremtiden kan det være sikrere å ha olje i bakken enn penger på bok.

Hva med Hydro?

Norsk Hydro er eid av oss (staten) og av private investorer. De private investorene eier mer enn 50 prosent. I Hydro synes de det er ganske surt hvis konkurrenten Statoil får kjøpe andeler fra SDØE sånn helt uten videre. Hydro kan gå med på det, men da må vil de også ha litt. Det går ikke an å behandle barna forskjellig.

Gir litt SDØE

Fordi Statoil skal selge aksjer, vil de ha en bit av SDØE-kaken så fort som mulig. Hydro synes også at de må få noen SDØE-andeler ganske snart. Derfor har vi (staten) bestemt at vi skal selge litt av andelene våre til oljeselskapene. Dét er det mange som er uenig i. De som protesterer, mener at vi gir bort arvesølvet vårt hvis vi gir bort noe av det vi eier i SDØE. Derfor holder vi på å bestemme oss for hvor mye av SDØE vi skal gi bort. Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet kommer nå med et forslag, men det må godkjennes av Stortinget, så det kan bli endringer. Uansett skal vi ikke gi ut de beste andelene våre, Hydro og Statoil må nøye seg med å få noen av de feltene som ikke går så godt. Det er ikke Statoil særlig glade for. De mente egentlig at de burde få alle andelene helt for seg selv. Kanskje må utenlandske oljeselskap få muligheten til å kjøpe noen andeler, de også. Hvis ikke, kommer EU til å reagere. EU har nemlig regler som sier at det ikke er lov å favorisere

noen.

PRIVATISERES: I kveld blir det kjent hvor store andeler av SDØE de private selskapene får tildelt.