Se - her smelter isen

Breene i Alpene smelter og forsvinner. Bildene viser breen Mer de Glace i Chamonix like etter århundreskiftet, sammenliknet med i dag. Årsaken er den menneskeskapte overopphetingen av jordkloden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det klart at samtlige breer i Alpene mer eller mindre smelter hen.

Det er det tyske instituttet Gesellschaft für ökologische Forschung som har arbeidet fram materialet i samarbeid med Greenpeace. Bildeeksempler fra hele 16 forskjellige breer i henholdsvis Sveits, Frankrike og Østerrike er hentet fram. Og forskjellen er voldsom.

Forsvinner helt

Millioner tonn av is er smeltet bort. Ingen kan helt sikkert si hvor det vil ende; om breene blir helt borte eller om vi beholder litt av dem. Det man nå ser er blant annet at vannføringen i elvene endres kraftig, dels under flom og dels under uttørring.

  • Fra før vet vi at den «evige» isen på Nordpolen smelter. Sommerstid kan det faktisk seiles til polpunktet, har våre fremste klimaforskere kunnet fortelle i Dagbladet. Norske forskere har spådd at Arktis kan være isfritt om bare 50 år, angitt gjennom magasinet Cicerone.
  • Nytt av året er det også at våre norske kystnære breer har sluttet å vokse. Og for virkelig å dra det tapte symbolet til topps: Snøen på Kilimanjaro, udødeliggjort av Ernest Hemingway, er i ferd med å forsvinne. Bare vel 10 prosent av isen på Afrikas høyeste fjell er igjen. Ifølge World Watch Institute kan alt være borte i løpet av 10- 15 år.

Vår egen skyld

Nå kommer billedbevisene fra Europa: Alpene.

Forskerne er nå i ferd med å enes om en ting. Vi har selv hovedskylda for utviklingen. Verdens økende utslipp av klimaødeleggende gasser, som CO{-2}, og vår stadig økende bruk av fossile energikilder: kull, olje og gass, er hovedforklaringen.

Nå melder de fremste forskerne tilsluttet FNs klimapanel at gjennomsnittstemperaturen globalt vil øke med minst 5,8 grader innen 2100.

For en drøy uke siden sa miljøvernminister Børge Brende til Dagbladet at han fryktet en regulær miljø- og klimakollaps foran verdenstoppmøtet for miljø og utvikling i Johannesburg fra 24. august.

- Disse bevisene må få konsekvenser. Regjeringene verden over må forstå at utviklingen må snus. Stikkordene er å redusere utslippene av CO{-2} - også fra bruk av olje, kull og gass. Det trengs en massiv satsing på fornybare energikilder. Norge må feie for egen dør. Rike land som Norge må gå i spissen for å endre verdens energipolitikk, sier kampanjeleder Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.

2002: Mer de Glace, Chamonix. Her er bildebeviset som viser at millioner tonn av is er smeltet bort i Alpene.Der det før var isbre, er det nå kun ei tynn elv igjen.
1916: Mer de Glace, Chamonix