Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se 1000 år med krig på fem minutter

Unikt prosjekt viser hvordan det eksploderte i 1914. Siden har det bare fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har alltid rast kriger på jorda - alt fra langvarige, kortvarige, interne og globale konflikter har gjort livet surt å leve for noen og en hver.

Her i Vest-Europa har vi vært skånet for de verste krigshandlingene siden andre verdenskrig, men til tross for at småkriger herjet langt oftere før i tida er det liten tvil om at det siste århundret har vært det blodigste jorda har opplevd.

Videoen i denne saken er en ganske god bekreftelse på akkurat det. Den tar for seg statistikk fra krigene som er blitt utkjempet de siste 1000 årene. Ved hjelp av eksplosjoner som visualiserer størrelsen på slagene tegner den et klart bilde av at det rett og slett har eksplodert på jorda siden krigføringen ble mer effektiv og brutal.

- Har ett klart budskap Bare i løpet av de siste ti årene har for eksempel vi i Vesten vært involvert i tre kriger - Afghanistan-krigen siden 2001, Irak-invasjonen i 2003 og Libya-krigen i fjor.

Mannen som står bak videoen, Jordi Colomer, sier til Dagbladet at han ikke laget den for å sende et budskap, men at det likevel er ett budskap som skiller seg ut når man ser på det endelige resultatet.

- Jeg synes resultatet har et veldig klart budskap i seg, og det er: Enten stopper vi å krige eller så ødelegger vi oss selv. Jeg synes dette budskapet blir mer og mer klart mot slutten av andre verdenskrig, sier Colomer.

Surfet på Wikipedia da han fikk ideen Ideen til filmen fikk han da han leste historie-artikler på Wikipedia. Der fant han en artikkel som listet opp historiens konflikter.

- Jeg forsto at det var veldig lett å hente ut den viktigste informasjonen fra hvert slag. Det vil si tidspunktet, koordinatene og antall liv som gikk tapt, sier han.

Selve videoen ble laget etter litt fiffig triksing på dataen.

- Jeg er en dataprogrammerer og laget programmet som genererer videoen. Det er helt automatisk. Det går til Wikipedia, henter ut dataene og lager en videofil med animasjonen. Bakgrunnsbildet er fra Google Maps og eksplosjonene er animerte GIF-filer, sier Colomer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media