Se 130 år med global oppvarming

Ni av de ti varmeste årene som har blitt registrert er etter år 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ifølge NASAs forskere har ni av de ti varmeste årene, som er registrert i moderne meteorologisk tid, vært i årene etter år 2000.

NASAs Goddard Institute for Space Studies (GISS) i New York overvåker den globale overflatetemperaturen regelmessig, og basert på deres funn har NASA laget en animasjon over temperaturutviklingen fra 1880 til 2011.

Mindre energi ut Videoen viser hvordan jorda nå har høyere temperaturer en for flere tiår siden. Gjennomsnittstemperaturen i 2011 var 0,51 grader celcius høyere enn den var i midten av den 20. århundret.

Hans Olav Hygen, seniorforsker ved Meteorlogisk institutt, forklarer den globale oppvarmingen som et badekar som blir tilført den samme mengden vann, men stadig får mindre avløp.

- Sola sender energi til jorda, og jorda må kvitte seg med energien. Det meste er synlig lys, med korte bølgelengder, som treffer jorda, og blir sendt ut igjen med lengre bølgelengder. CO2 absorberer varmestrålinga som går ut, og dermer endrer den hvor mye som blir sluppet ut i atmosfæren igjen, sier Hygen.

Mer regn Konsekvensene av dette er blant annet at vi får mer regn.

- Når temperaturen blir høyere, så blir mer vann til vanndamp som stiger opp til skyene, og blir til regn. Andre steder i verden fører det til endringer i vinden, og dermed bli tørrere, sier Hygen.

Han forteller at forskere nå er rimelig sikre på at isen i Arktis vil forsvinne.

- Et område på størrelse med Middelhavet forsvinner fra isen hvert år. Dette vil påvirke klimaet på jorden, men vi er usikre på hva som vil skje, sier Hygen.

Trolig menneskeskapt Selv om sommeren i Norge i år for de fleste har vært kaldere og våtere enn tidligere, så betyr ikke dette at den globale oppvarmingen er stoppet.

- Samtidig som sommeren var kald her, så var det varmerekorder i USA. Vi måler temperaturøkningen globalt. Den kalde sommeren betyr at den globale oppvarmingen er her, du ser den bare ikke resultere i høyere temperaturer lokalt da, sier Hygen.

Selv om debatten om klimaendringene og den globale oppvarmingen er menneskeskapt har herjet i media, så forteller Hygen at forskerne stort sett er enige.

- Vi opplever at det er stor avstand mellom forskningsdebatten og folkedebatten. Det er svært sannsynlig, nærmest helt sikkert, at menneskene påvirker den globale oppvarmingen, sier Hygen.

STIGER: Her ser du grafisk hvordan temperaturen har steget siden 1880. Grafikk: NASA Earth Observatory/Robert Simmon
STIGER: Her ser du grafisk hvordan temperaturen har steget siden 1880. Grafikk: NASA Earth Observatory/Robert Simmon Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer