Se 130 år med global oppvarming

Ni av de ti varmeste årene som har blitt registrert er etter år 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge NASAs forskere har ni av de ti varmeste årene, som er registrert i moderne meteorologisk tid, vært i årene etter år 2000.

NASAs Goddard Institute for Space Studies (GISS) i New York overvåker den globale overflatetemperaturen regelmessig, og basert på deres funn har NASA laget en animasjon over temperaturutviklingen fra 1880 til 2011.

Mindre energi ut Videoen viser hvordan jorda nå har høyere temperaturer en for flere tiår siden. Gjennomsnittstemperaturen i 2011 var 0,51 grader celcius høyere enn den var i midten av den 20. århundret.

Hans Olav Hygen, seniorforsker ved Meteorlogisk institutt, forklarer den globale oppvarmingen som et badekar som blir tilført den samme mengden vann, men stadig får mindre avløp.

- Sola sender energi til jorda, og jorda må kvitte seg med energien. Det meste er synlig lys, med korte bølgelengder, som treffer jorda, og blir sendt ut igjen med lengre bølgelengder. CO2 absorberer varmestrålinga som går ut, og dermer endrer den hvor mye som blir sluppet ut i atmosfæren igjen, sier Hygen.

Mer regn Konsekvensene av dette er blant annet at vi får mer regn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer