Frp utradert, Sp halvert:

Se akademikernes radikale Storting

Akademikerne organiserer leger, ingeniører, samfunnsvitere - dem med minst fem års høyere utdanning. Skulle de 230 000 medlemmene bestemt, ville Norge gått i grønn - og rød - retning.

FORSKJELL: Stortingets sammensetning hadde vært en helt annen dersom akademikerne bestemte alene. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FORSKJELL: Stortingets sammensetning hadde vært en helt annen dersom akademikerne bestemte alene. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

- Min første tanke var å si at dette viser at all utdanning ikke nødvendigvis gjør deg klokere, men dette synes jeg er for trist til å spøke med.

Roy Steffensen er utdanningspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet og blir lettere betuttet da Dagbladet forteller om Akademikernes Storting.

Den spøkefulle rogalendingen klarer ikke å finne noe morsomt i at samfunnseliten ville fjernet Frp helt fra Stortinget.

- Mange i Akademikerne sitter i meningsdannende posisjoner og jobber med samfunnsforskning. Da er det uheldig at den politiske vridningen er så tydelig, og at de skiller seg så mye fra folk flest. At en så stor andel av folk med høyere utdanning stemmer på radikale partier som Rødt og MDG, er rett og slett deprimerende, fortsetter Steffensen.

Rødt+SV+MDG = 60

Det er ikke bare Steffensen som er overrasket over meningsmålingen Akademikerne har utført blant sine medlemmer. Også hovedorganisasjonens leder Kari Sollien hever på øyebrynene.

- Vanligvis får Høyre og Arbeiderpartiet større oppslutning enn i resten av befolkningen, når vi gjør disse undersøkelsene. Nå er det en endring der medlemmene i Akademikerne går i en grønn retning, og Rødt gjør det såpass. Vi tror medlemmene er opptatt av velferd og Rødt har profilert seg sterkt på en offentlig velferdsstat, er Solliens forsøk på analyse.

Akademikerne er den tredje største hovedorganisasjonen i Norge etter LO og Unio med 230 000 medlemmer. Felles for medlemmene er at de har minst mastergrad - fem år høyere utdanning.

Akademikerne organiserer leger, tannleger, veterinærer, arkitekter, ingeniører og jurister, i tillegg til mange samfunnsvitere.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Her er Akademikernes Storting:

  • Rødt: 8 prosent (14)
  • SV: 14 prosent (25)
  • Ap: 20 prosent (36)
  • Sp: 7 prosent (13)
  • Venstre: 8 prosent (14)
  • KrF: 3 prosent (1)
  • Høyre: 25 prosent (45)
  • Frp: 3 prosent (0)
  • MDG: 12 prosent (21)
  • Målingen er utført av Respons som har gjennomført 1137 intervjuer blant Akademikernes medlemmer.

- Veldig grønt

Ser vi på partiene som ønsker en radikal omlegging av norsk oljepolitikk ved enten styrt nedlegging eller stans i letevirksomhet, får MDG, Venstre, KrF, SV og Rødt til sammen 75 mandater.

- Det ville blitt et veldig grønt Storting. Vi har spurt medlemmene om hva som er den viktigste saken. 22 prosent setter klima og miljø øverst som den aller viktigste og avgjørende saken for partivalget, mens 45 prosent sier det er en av de viktigste sakene. Blant de yngre medlemmene er det enda tydeligere, sier Sollien.

Fungerende leder i MDG, Arild Hermstad, sier følgende til Dagbladet om undersøkelsen:

- Det er alltid hyggelig med gode målinger. Jeg tror vi gjør det sterkt hos akademikerne fordi vi er et kunnskapsbasert parti som prioriterer klima og naturkrisen som vår tids viktigste sak. Vi er det eneste partiet som setter klimaet først, og krever stans i all oljeleting for å støtte Norges neste regjering.

Norstat gjorde en tilsvarende undersøkelse for Aftenposten i april. Selv om ikke tallene direkte kan sammenliknes, siden Norstat ba velgerne oppgi de to viktigste sakene, så kom miljø på fjerde plass i Aftenpostens undersøkelse. Godt bak sosiale forskjeller i samfunnet, helse og skatt.

Sp små, Frp utradert

Blant akademikere er det heller ingen Vedum-effekt å spore. Senterpartiet ligger på 6,6 prosent - nær en tredel av det de får i hele befolkningen.

Hvorfor er det sånn, spør vi Akademikerne-leder Sollien:

- Verken Senterpartiet eller Fremskrittspartiet profilerer seg på å være for dem med høy utdanning. Jeg tror det handler om det de ikke prater om, som klima og miljø og forskning og utdanning. Da mister du veldig mange, sier Sollien.

Offentlig velferd, er også et nøkkelord:

- Rødts vekst og at Frp er så lavt kan forklares tilsvarende med at medlemmene våre er opptatt av velferdspolitikken og av en sterk offentlig velferdsstat.

Vedum sier til Dagbladet at det er viktig for Norge som land at vi har folk som både tar høyere utdannelse, og de som gjør de praktiske jobbene.

Han tror mange medlemmer av Akademikerne deler Senterpartiets ønske om å redusere byråkratiet, ha mer tillit til dem som gjør jobben, ha tjenester nær folk og at man skal ta vare på hele Norge.

- Senterpartiet må bare fortsette å si det vi mener. Jeg tar ingen stemme for gitt, og vi har ikke fått en eneste stemme enda. Senterpartiet skal være et parti for alle som ønsker en ny retning for Norge, med mindre sosiale og geografiske forskjeller, legger Vedum til.

Sollien bor selv på Gjøvik - på feil side av Mjøsa sett med Vedums briller fra Stange, men likevel midt i Senterparti-land.

- Er det forskjell på dem du møter på butikken og i nabolaget enn de høyt utdannede du er leder for i Akademikerne?

- Jeg synes ikke det er noen stor forskjell på akademikere og andre folk - og det er et paradoks. Jeg mener veldig sterkt personlig at vett og forstand er nogen lunde jevnt fordelt i befolkningen. Akademikere er opptatt av det samme som alle andre, en trygg, fast jobb så de kan få huslån og stifte familie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer