Se anmeldelsene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Spillene er vurdert med hensyn til hvor enkle de er å lære, hvor god stemning de skaper, og hvor lenge moroa varer.

Merk: Uno, Gnav, Bohnanza og 6 tar finnes i mange bokhandlere. Andre spill i testen må du til rene spillforhandlere eller internettbutikker for å få tak i. Bohnanza

(3-5 spillere)

TERNINGKAST SEKS:

Beskrivelse: Kortene viser ulike typer bønner. Det gjelder å samle, så og høste flest mulig bønner av samme type. Hvilke kort man får, er gjenstand for forhandlinger. Den som klarer å kare til seg best kombinasjoner av bønner i hver runde, vinner.

Vurdering: Svært underholdende. Et selskapskortspill med en stor dose humor. Det er engasjerende og alle er aktivt med i spillet hele tida.

Coloretto

(3-5 spillere)

TERNINGKAST 5

Beskrivelse: Hver omgang legges det ut kort i bunker på bordet. Når en spiller legger det tredje kortet på en bunke, må han ta inn disse kortene. Målet er å få flest mulig kort med de «riktige» fargene og færrest mulig av de andre. Her kreves kløkt både i å velge rekkefølgen man legger ut sine kort i, og hvilke bunker man skal ta inn. Vurdering: Spillet har fått mye heder, og det med rette. Coloretto er friskt og passer til flere anledninger.

6 TAR

(2 - 10 spillere)

TERNINGKAST 5

Beskrivelse: Kortene i stokken er nummerert med 1- 104. Hver gang det er din tur, legger du ut et kort på ei av de rekkene, som må være høyere enn det forrige kortet. Kan du ikke legge høyere, må du ta inn kort. Den som legger det sjette kortet i ei rekke, må ta inn hele bunken. Hvert kort man blir sittende med, gir 1- 5 straffepoeng. Den første til 66 poeng har tapt.

Vurdering: Et godt spill, som skaper høy stemning rundt bordet.

UNO

(2 - 10 spillere)

TERNINGKAST 5

Beskrivelse: Den som først blir kvitt kortene sine, vinner spillet. Man får legge ned kort med lik farge eller nummerverdi som kortet øverst i bunken. I tillegg kan man bruke spesialkort som bytter farge, skifter retning på spillet, gir andre spillere tilleggskort, etc.

Vurdering: Et av verdens største kortspill, med et utall kopier de seinere åra. Originalen er absolutt best, og kan varmt anbefales.

GNAV

(2 - 12 spillere)

TERNINGKAST 4

Beskrivelse: Kortene har ulik rang, og den som har kortet med lavest verdi taper den runden. Hver omgang får alle spillerne utdelt ett kort hver, som man så må vurdere om man skal bytte med en motspiller. I tillegg er det flere kort som gir spilleren spesielle fordeler.

Vurdering: Klassisk spill fra 1600-tallet med sterke tradisjoner i norske julehjem, men kan spilles hele året. Stor grad av flaks og enkel dynamikk gjør Gnav til et spill som gleder.

LOCO

(2 - 4 spillere)

TERNINGKAST 4

Beskrivelse: Her skal man score flest mulig poeng ved å samle inn fargede sjetonger. Hver gang du spiller et kort, kan du ta en sjetong av valgfri farge. Men hvor mye en farge er verdt, blir ikke avgjort før det sjette kortet i den fargen blir lagt ned. Man kan altså påvirke verdien av de fargene man selv samler på, og de motstanderne har mest av.

Vurdering: Et spill som har klart å gi et meget enkelt konsept litt mer dybde enn det ser ut til ved første øyekast.

LIGRETTO

(2 - 4 spillere)

TERNINGKAST 4

Beskrivelse: Hver spiller har hver sin bunke tallkort man skal kvitte seg med. Kortene legges på et varierende antall fellesbunker midt på bordet, og må legges i stigende rekkefølge fra 1 til 10. Førstemann til å bli kvitt sin bunke med ti kort, vinner.

Vurdering: Ligretto er et kaotisk og raskt spill, som blir såpass intenst at det blir svært lite snakking i løpet av runden. Ikke det mest sosiale spillet, men med andre kvaliteter.

SPACE BEANS

(2 - 6 spillere)

TERNINGKAST 4

Beskrivelse: En rom-variant av Bohnanza, hvor målet er det samme, men veien fram er svært annerledes. «Hånda» går på rundgang, så en har ikke egne kort! I stedet gjelder det å få tak i en optimal kombinasjon av kort fra den felles hånda.

Vurdering: Basisen i spillet er hell, så strateger vil nok ikke trives spesielt godt med dette. Men liker du derimot hjertelige, morsomme og enkle kortspill, er dette et godt valg.

DUO

(2 - 6 spillere)

TERNINGKAST 3

Beskrivelse: Førstemann til å bli kvitt kortene sine vinner. Det skjer ved at man legger ut kort på en av to bunker. Men du får bare legge ut hvis ditt kort er av samme farge, tall eller bilde som kortet øverst i bunken.

Vurdering: Det fungerer godt som et familiespill, der også de yngre kan delta på like vilkår. Om det ikke er det beste kortspillet på kloden, så har det sin sjarm. Men det blir dessverre fort kjedelig i lengden.

HALLI GALLI:

TERNINGKAST 2

Beskrivelse: Kortene i dette spillet har fruktmotiv, og målet er å sitte igjen med flest kort til slutt. Hver spiller snur ett kort i rekkefølge rundt bordet, og hver gang kort nummer fem av en type frukt blir snudd opp, er det om å gjøre å være førstemann til å slå på ei bjelle som følger med spillet. Den som er raskest, får alle kortene som ligger på bordet.

Vurdering: Halli Galli er småartig, kanskje spesielt for de yngre. Men spilldynamikken og konseptet blir altfor likt gamle klassiske spill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer