Se bilder av sola fra hver eneste dag de siste tre årene

I ny, unik timelapsevideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tre år har NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) gått i bane rundt Jorda for å observere solas aktivitet.

Mandag slapp NASA en unik timelapsevideo, som viser to bilder av sola fra hver eneste dag siden våren 2010.

- Bemerkelsesverdig stabilt Den hypnotiserende videoen sporer økningen i solaktiviteten ettersom solen går mot solmaksimum, som er den største aktiviteten i solas 11-årige syklus.

Sola virker å endre størrelse i løpet av videoen, noe som skyldes at avstanden mellom den og SDOs romskip varierer, ifølge NASA.

- Bildet er imidlertid bemerkelsesverdig stabilt til tross for at SDO går i bane rundt Jorda med en fart på 11 000 km/t, mens Jorda går i bane rundt sola med en fart på rundt 67 000 km/t, sier NASA.

En slik stabilitet er avgjørende for forskerne, som bruker SDO til å lære mer om Jordas aller nærmeste stjerne.  

Viktige bilder Timelapsevideoens mange bilder har blant annet fanget opp solstormer og koronamasseutbrudd, og forskere jobber fortsatt med å finne ut hva som forårsaker slike eksplosjoner, som kan sende stråling mot Jorda, og også forstyrre satelitter.

Håpet er at disse bildene kan hjelpe forskerne til en dag bedre muligheten til å forutse romværet.

Bildene som vises i mesteparten av videoen er tatt på bølgelengden 171 Ångstrøm, mens seerne mot slutten av videoen kan se hvordan lyset ser ut fra fire forskjellige bølgelengder.