Se Dagbladets direkte- sending fra Utøya

Pressen er tilbake på Utøya, for første gang siden 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA (Dagbladet): Rundt 170 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert til besøket på Utøya. Det er AUF som har invitert pressen.

Dagbladet vil sende live fra Utøya store deler av dagen. Pressen vil få bevege seg fritt rundt på hele øya og i bygningene.

På direktesendingen til Dagbladet får du se intervjuer med AUF-leder Eskil Pedersen, Utøya AS-styreleder Martin Henriksen. I tillegg får du se bilder fra store deler av Utøya, samt kommentarer fra redaksjonssjef Frode Hansen i Dagbladet, som har ledet avisas terrordekning.

- Jeg har vært her andre ganger etter 22. juli, og det er tungt og blandende følelser å være tilbake. Det er godt å se at Utøya fremdeles er Utøya. Vi er alle preget av det som skjedde, og vi må leve av det. Jeg er styrket i troen om at vi kan klare å ta Utøya tilbake og at dette kan være et sted for arrangement, sier Henriksen til Dagbladet.

Takket pressen AUF-leder begynte besøket med en pressekonferanse.

- Jeg vil takke pressen for at dere har respektert ønsket vårt om ikke å dra ut hit før nå. Det har vært viktig for oss at de pårørende fikk besøke øya først, sier Eskil Pedersen.

- Jeg forstår at dere føler at det har gått lang tid. Men den følelsen kan vi ikke gjengjenlde. Det har ikke gått lang til for de pårørende, og det har ikke gått lang tid for oss som organisasjon, sier Pedersen.

- Denne dagen vil nok være en belastning for mange. Jeg håper pressen vil fortsette å ta hensyn til AUFs behov også framover, sier Pedersen.

- Jeg vil rette en ekstra stor takk til båtfolket i Tyrifjorden, som satte sine egne liv i fare for å redde AUFere som la på svøm fra Utøya.

Har fått 32 mill i støtte Kafébygget er det eneste bygget på Utøya der det ble drept ungdommer. Dette bygget vil bli revet.

- Hele eller deler av Cafebygget vil bli revet. Det er åpenbart at det er vanskelig for AUFere å bruke igjen. Det vil også bli reist et minnesmerke, sier tidligere AUF-leder og styreleder i Utøya AS, Martin Henriksen, på pressekonferansen.

AUF har fått bidrag på 32 millioner kroner til gjenreising av Utøya.

- Dette skal forbeholdes Utøya og hedring av ofrene, sier Henriksen.

69 drept AUF har i tiden etter angrepet bedt mediene om ikke å besøke Utøya før alle pårørende og overlevende har fått anledning til å komme dit. Tidligere har pårørende fått besøke øya i flere omganger.

69 mennesker, de fleste av dem ungdommer, ble drept på Utøya 22. juli. Etter å ha sprengt ei gjødselbombe på 950 kilo i regjeringskvartalet klokken 15.25, satte Anders behring Breivik kursen mot Utøya.

Han ankom Utøya klokken 17.08, og ble pågrepet klokken 18.27.

Advarer mot «terrorturisme» AUF-leder Eskil Pedersen advarer i dag mot «terrorturisme» til Utøya.

- For overlevende og etterlatte, er det vanskelig at folk drar ut på Utøya. Det vil det nok være en stund, så vi ber folk om å være varsomme, sier Pedersen til VG.

ÅSTEDET: I dag besøker pressen Utøya for første gang siden 22. juli. Foto: Frode Hansen
ÅSTEDET: I dag besøker pressen Utøya for første gang siden 22. juli. Foto: Frode Hansen Vis mer