Se de dramatiske bildene

Frontline avviser at det norske tankskipet har sunket i Omanbukta. Skipet flyter fortsatt, men står i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Store mengder svart røyk kan sees på lang avstand fra tankskipet «Front Altair» som står i brann, etter det som skal ha vært målrettede angrep mot to tankskip i Omanbukta i dag tidlig.

Den svarte røyken fyller lufta lang over store områder og de store flammene kan sees på lang avstand.

- Vi kan bekrefte at våre kolleger ombord på skipet er uskadd og bragt på land. Det er selvsagt det viktigste for oss. Det er heller ikke meldt om utslipp til sjø, skriver Robert Hvide Macleod, direktør i Frontline Management til Dagbladet.

Tankskipet «Front Altair» eies av John Fredriksens selskap Frontline. Skipet hadde lastet olje i havnebyen Fujairah i Emiratene og satte deretter kursen til sjøs. Seinere kom melding om at det sto i brann, ifølge Bloomberg. Skipet skulle ankomme Kaohsiung, Taiwan, 30. juni.

«FRONT ALTAIR»: Tankskipet eies av John Fredriksens selskap Frontline. Foto: Frontline
«FRONT ALTAIR»: Tankskipet eies av John Fredriksens selskap Frontline. Foto: Frontline Vis mer

Torsdag morgen kom det også informasjon om at den norskeide oljetankeren skal være truffet av en torpedo.

Eksplosjoner

Sjøfartsdirektoratet skriver i en pressemelding at «Front Altair» ble angrepet klokka 6.03 i dag i farvann mellom Emiratene og Iran.

Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet, heter det i meldingen fra norske myndigheter. Det samme melder nyhetsbyrået AFP.

Sjøfartsdirektoratet hever samtidig sikringsnivået for norske skip i området, og det klare rådet til norske skip er å holde «god avstand til iransk farvann».

Det har vært full forvirring om skipet har sunket. Macleod avviser dette til Dagbladet.

Jobber med berging

- Vi har nå en bergingsbåt med slepeutstyr på plass ved «Front Altair», og bergingen av skipet vil bli håndtert i timene framover. Status er at skipet flyter, og kan taues.

Han opplyser at mannskapet ombord besto av elleve russere, en georgier og elleve filippinere. Alle ble reddet ombord i «Hyundai Dubai», og videre over i et iransk marinefartøy som fraktet alle inn til en lokal, iransk havn.

STÅR I BRANN: Det norskeide tankskipet «Front Altair» står i brann, etter det som skal ha vært målrettede angrep mot to tankskip i Omanbukta. Foto: Frontline
STÅR I BRANN: Det norskeide tankskipet «Front Altair» står i brann, etter det som skal ha vært målrettede angrep mot to tankskip i Omanbukta. Foto: Frontline Vis mer

- Vi vil takke alle som har bidratt i arbeidet med å få sjøfolkene trygt i land. Så vidt vi vet nå vil alle bli fraktet til byen Bandar Abbas, før de reiser videre hjem derfra. Frontline jobber sammen med myndigheter og ambassader for å få mannskapene raskest mulig gjenforent med sine familier, skriver Macleod.

Oljepris i været

Brannen på oljetankeren «Front Altair» i Omanbukta, har fått oljeprisen til å hoppe torsdag morgen. Senioranalytiker i Arctic Securities, Ole-Rikard Hammer, sier til Dagbladet at oljeprisen reagerte kontant på angrepet torsdag.

UTA AV KURS: Data fra MarineTraffic viser hvordan tankskipet Front Altair kom ut av kurs i Omanbukta. Vis mer

I løpet av en time steg prisen omkring 1,5 dollar.

- Bakgrunnen er frykt for en eskalering av en allerede spent situasjon, sier Hammer.

Det er bare et par uker siden det var angrep mot andre tankskip i Persiabukta. Dette, sammen med den underliggende spente situasjonen mellom USA og Iran, gjør ifølge Hammer sitt til at oljeprisen potensielt påvirkes kraftig av alt som indikerer en økning i spenningene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer