Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se de nye offisielle bildene av kongefamilien

Nye bilder publisert i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
ARVEREKKEN: Bildet viser kong Harald, kronprins Haakon Magnus, og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Jørgen Gomnæs.
KLEDELIG: Dronning Sonja foreviget i finstasen. Foto: Jørgen Gomnæs.
GJENBRUK: Mette-Marit har fått mye skryt for måten hun kler seg på. Velkledd er hun også på de offisielle bildene av kongefamilien. Kjolen har hun brukt før. Foto: Jørgen Gomnæs.
25 år: Dronning Sonja og Kong Harald jubilerer som par i år, og det er i den forbindelse bildene frigis. Foto: Jørgen Gomnæs.
NYE BILDER: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon Magnus, dronning Sonja og kong Harald. Bildene er frigitt i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Foto: Jørgen Gomnæs.
GJENBRUK: Mette-Marit har fått mye skryt for måten hun kler seg på, og stråler på de nye bildene av kongefamilien. Foto: Jørgen Gomnæs.
25 år: Dronning Sonja og Kong Harald jubilerer som par i år, og det er i den forbindelse bildene frigis. Foto: Jørgen Gomnæs.

(Dagbladet): I dag har Slottet frigitt nye bilder av både konge, dronning, kronprinsparet, og prinsesse Ingrid Alexandra i forbindelse med kongeparets 25-årsjubilem. 

Det er den internasjonalt anerkjente fotografen Jørgen Gomnæs - med base i Oslo og Paris - som står bak bildene.

De viser de fem som utgjør dagens kongehus i både gallaantrekk og mer hverdagslig bekledning.

- På gallabildene bærer både konge og kronprins Hærens gallauniform av generals grad og med sine norske ordener og dekorasjoner. Dronning Sonja bærer en mintgrønn gallakjole hun fikk sydd i 2006 og sitt store og imponerende smaragdgarnityr fra Napoleonstidens Frankrike. Også kronprinsesse Mette-Marit er i gjenbruk - i en hvit aftenkjole fra Pucci og de utsøkte ametystsmykkene svigermor Sonja har forært henne, forklarer TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til VG.

Han synes de nye bildene viser fram kongehuset på en verdig og fin måte.

Tradisjonen med kongelige portretter, går tilbake til Kong Haakon og Dronning Maud i 1905, ifølge kongehusets nettsider.

«På den tiden var bildene Kongehusets ansikt utad og ble blant annet benyttet på frimerker og mynter. Siden den gang er det blitt tatt offisielle bilder med ujevne mellomrom og ved store anledninger. De offisielle gallabildene av Kongeparet henger blant annet ved Norges ambassader og andre offentlige kontorer.», står det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media