FØR OG ETTER: Satellittbildene fra NASA viser omfanget av Irmas herjinger i Karibia. Foto: NASA
FØR OG ETTER: Satellittbildene fra NASA viser omfanget av Irmas herjinger i Karibia. Foto: NASAVis mer

Se de oppsiktsvekkende satellittbildene før og etter orkanens voldsomme herjinger

101 mennesker mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hele verden fulgte med da orkanen Irma tidligere i september raserte flere av øyene i Karibia. Satellittbilder fra NASA viser nå hvor omfattende ødeleggelsene er.

Flere av øyene, som tidligere var grønne og frodige, er nesten ikke til å kjenne igjen.

Bildene, som er tatt av Landsat 8-satellitten, kan forklares av flere ting. En mulighet er at de kraftige vindene rett og slett har revet vekk store deler av vegetasjonen.

En annen forklaring er at saltvann som ble pisket opp av orkanen, har tørket ut det rike plantelivet.

VÆRFENOMEN: Et svært uvanlig værfenomen har oppstått etter orkanen «Irma»s herjinger. Men at et helt hav tilsynelatende «forsvinner», er ikke så rart som mange tror. Video: CNN. Les hele saken her: http://bit.ly/2wRwuVS Vis mer

Skjermet

Bildet øverst i artikkelen er av Virgin Gorda, en av De Britiske Jomfruøyene. Den ligger omlag 11 kilometer øst for hovedøya Tortola, og har et areal på 21 kvadratkilometer.

Den er den tredje største av de store øyene i gruppa, og har 3500 innbyggere.

I NASAs artikkel påpekes det at de sørvestre delene av øya, rundt byen Spanish Town, er noe mindre berørt av ødeleggelsene enn resten av øya.

Det forklares ved at øyas høyeste punkt, Gorda Peak med sine 457 meter, har skjermet den delen av øya noe fra naturkreftene.

Se de oppsiktsvekkende satellittbildene før og etter orkanens voldsomme herjinger

Et annet av bildene NASA har publisert, er av øyene Barbuda og Antigua som ligger lenger øst i Karibia.

Til høyre i bildet kan man se hvordan Barbuda er har fått hard medfart av de volsomme vindkastene og de enorme nedbørsmengdene.

Til sammenlikning ser man at Antigua har sluppet relativt uskadd fra orkanens herjinger. Dette fordi stormen passerte nord for øya.

101 døde

101 personer mistet livet i Karibia og USA som følge av uværet Irma, og denne uka kom orkanen Maria inn over de samme områdene.

Så langt har 15 personer mistet livet og 20 personer er savnet på Dominica. På Puerto Rico har orkanen har lagt store deler av infrastrukturen i grus.

Det er innført portforbud for alle øyas beboere for å gjøre oppryddingsarbeidet enklere, og borgermesteren i hovedstaden San Juan, Carmen Yulín Cruz, kom med følgende tilstandsrapport:

- Det San Juan vi kjente i går, finnes ikke lenger. Vi ser på fire til seks måneder uten strøm, sier hun ifølge NTB.

USAs president Donald Trump konstaterte i FN at Puerto Rico er «absolutt rasert», og FNs generalsektretær António Guterres uttrykte solidaritet med katastrofeområdene i både Karibia og USA.

- Vi har vært nødt til å oppdatere språket vårt for å beskrive hva som skjer. Vi snakker nå om megaorkaner, superstormer og regnbomber. Det er på høy tid å gå vekk fra suicidale utslipp. Vi vet nok til å handle. Vitenskapen er uangripelig, sa han.

Se de oppsiktsvekkende satellittbildene før og etter orkanens voldsomme herjinger

- Vi elsker folket i Florida

Trump lovet også full støtte til ofrene for orkanen Irma da han besøkte Florida sammen med kona Melania og visepresident Mike Pence i forrige uke.

- Vi elsker folket i Florida. Vil vil støtte dere hundre prosent, sa han da han møtte innbyggerne i byen Naples forrige torsdag.

Han benyttet også anledningen til å rose masseevakueringen i forkant av uværet, og satt tusener av mennesker kunne ha omkommet om ikke evakueringen hadde blitt gjennomført.

Myndighetene oppfordret så mange som seks millioner mennesker om å forlate hjemmene sine før orkanen traff.