Se, de snakker sammen!

OTTAWA (Dagbladet): - Det er hyggelig å ha ham tilbake. Det var første gang på tre uker vi kunne jobbe, sa Jens Stoltenberg da han og Thorbjørn Jagland landet med utenrikskomiteen i Canada. - Vi har drevet planlegging, sa en smilende Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra plaskregnet i Oslo og London kom komiteen til opphold, kuldegrader og sol i Ottawas vinterland, der den 10000 meter lange kanalen tvers gjennom byen endelig er åpnet for skøyteentusiastene i den hyggelige kanadiske hovedstaden.

- Jeg tok initiativet til at vi skulle dra til Canada, som Norge samarbeider mye med i internasjonale spørsmål om individets sikkerhet. Det er et samarbeid som springer ut av arbeidet med traktaten som forbyr landminer. Nå samarbeider vi om å få til noe når det gjelder håndvåpen og lette våpen, sier komiteens leder Thorbjørn Jagland.

«Viktig land»

- Canada er et viktig land som til sommeren arrangerer toppmøtet i G8-gruppen. Statsminister Jean Chrétien vil sette fattigdomsproblemene i verden på dagsordenen. Det er noe av det jeg kommer til å snakke om også når vi kommer til Washington. Vi vil ikke klare å vinne krigen mot internasjonal terror dersom vi ikke bøter på fattigdommen i verden og reduserer den økende kløfta mellom verdens fattige og verdens rike. Denne kløfta er grobunn for hat og konflikter, sier Thorbjørn Jagland.

Opplagt

Han kommer smilende og opplagt ut av pass- og tollkontrollen på den Fornebu-liknende flyplassen like utenfor Canadas hovedstad.

- Friukene gjorde godt, sier han og forteller at han satt sammen med Jens Stoltenberg på deler av flyturen over Atlanterhavet med Air Canadas maskin fra London.

- Forholdet mellom oss blir overdrevet og aldri så lite parodisk i medienes framstilling. Vi planla opplegget for det store fellesmøtet mellom de to partikomiteene som hver av oss har fått i oppdrag å lede. Møtet skal holdes like etter at vi er tilbake fra denne reisen, sier Jagland, som gleder seg til det utenrikspolitiske arbeidet i Ottawa og i Washington.

Hygge

En like smilende Stoltenberg, uten slips og uten frakk til vern mot det klare, kalde vinterværet, sier at det turen over Atlanterhavet var en blanding av arbeid og hygge. Ved siden av møteplanleggingen «har vi spist litt og hygget oss».

- Vi er vant til å jobbe mye sammen, sier Stoltenberg.

OTTAWA: Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg var smilende og opplagte da de landet i Ottawa. - Vi er vant til å jobbe mye sammen, sa Stoltenberg til Dagbladet.