Se, de snakker

I går kveld nektet Ap-leder Thorbjørn Jagland å møte statsminister Kjell Magne Bondevik i en TV-debatt om trontalen og statsbudsjettet. Men like etter fant de hverandre utenfor stortingssalen - i en korridordebatt om fotballandskampen mot Albania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan dere to snakke sammen om noe annet enn fotball?

- Det har aldri vært noe problematisk forhold mellom oss. Mange kan ha problemer med å snakke sammen. Men det har aldri vært noe vanskelig forhold mellom Thorbjørn Jagland og meg, sier Kjell Magne Bondevik.

Thorbjørn Jagland brukte gårsdagens trontaledebatt i Stortinget til å komme med en samarbeidsinvitt til sentrumspartiene om budsjettet, for deretter å invitere de samme partiene til å danne en stabil flertallsregjering.

Ren mistillit

Problemet var bare at ingen av regjeringspartiene oppfattet det budskapet. De mente Jaglands innlegg var en ren mistillit til Bondevik-regjeringen.

- Hvordan kan det da ha seg at hver gang du sier du inviterer til samarbeid, svarer Bondevik at du stenger døra for konstruktive løsninger?

- Demokrati handler om å ta vare på det grunnlag du er valgt på. Jeg er her på grunnlag av 35 prosent av stemmene. Derfor kan ikke jeg stå i stortingssalen og selge vekk det jeg er valgt inn på, sier Thorbjørn Jagland.

Ap-lederen mener det er helt urimelig å beskylde Arbeiderpartiet for ikke å ville kompromisse om statsbudsjettet.

- Vi har sagt vi vil kompromisse om den vanskeligste saken - nemlig kontantstøtten. Dersom regjeringen er mer interessert i å kompromisse med Høyre som går imot alle skatte- og avgiftsøkninger og Frp som vil avvikle halve landbruket her i landet, forstår jeg ingen ting.

Konklusjon

Parlamentarisk leder i KrF, Einar Steensnæs, hadde vanskelig for å se Jaglands kompromissvilje, så lenge Ap-lederen nekter å akseptere kontantstøtteavtalen som støttes av et flertall i Stortinget.

Etter å ha fått servert pepper fra Ap's og Høyres representanter gjennom hele dagen, oppsummerte Steensnæs første dag av trontaledebatten som følger:

- Jeg er tilfreds med de signalene som har kommet fra Høyre og Frp om at de ønsker dialog. Vi har ikke fått tilsvarende signaler fra Arbeiderpartiet.

Og etter det Dagbladet forstår deles Steensnæs' konklusjon også i sentrale regjeringskretser.

Fastlåst

Selv om sentrumspartiene fortsatt ønsker å gå noen seriøse runder med Ap, er oppfatningen at det trolig er mest å hente ved å vende blikket mot Høyre og Frp først som sist.

- Selv om Høyre også har trengt seg opp i et hjørne, anser jeg at et forlik hvor Høyre kan komme ut med æren i behold, mer sannsynlig enn at Ap gjør det, sier en regjeringskilde.

Gårsdagens debatt viste at situasjonen er mer fastlåst enn noen gang. Flere sentrale finanspolitikere ga i går kveld uttrykk for det kanskje ikke blir mulig å inngå forlik med noen av partene. Dermed kan man ende opp med en situasjon hvor Høyre tvinges til å velge mellom sentrumspartienes eller Ap's budsjettforslag.

BESTISER: - Mange kan ha problemer med å snakke sammen. Men det har aldri vært noe vanskelig forhold mellom Thorbjørn Jagland og meg, sier statsminister Bondevik.